Kašćelan: Kada se igra Oro, smjenjuju se krasota i stasitost momaka i otmenost i smjernost đevojaka
Foto:Cetinjski list

Dvanaesti međunarodni festival folklora “Cetinje 2018”

Kašćelan: Kada se igra Oro, smjenjuju se krasota i stasitost momaka i otmenost i smjernost đevojaka

Dvanaesti međunarodni festival folklora “Cetinje 2018” otvoren je sinoć na punoj Ljetnjoj pozornici. Otvarajući festival, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan kazao je da su tradicija, narodna kultura, radinost, običaji, nošnja, sastavnice naših života i markeri našeg postojanja.

„Cetinje je oduvijek bilo mjesto sastajanja, gdje se zborilo i pjevalo o slobodi, širile ruke da prigrle prijatelja ili da se zaigra Oro. A kada se igra Oro, onda se smjenjuju krasota i stasitost momaka, i otmenost i smjernost đevojaka, snaga tijela i snaga uma, jednostavnost pokreta i njegova višeznačnost”, rekao je gradonačelnik, ističući „Oro – to smo mi”.

I zato su večeri poput ove, kako je naveo, važne za cijelo društvo, a posebno za generacije koje tek stasavaju.

„Bez saznanja o tome šta smo bili, ne možemo znati ko ćemo biti. Zato se sa posebnom pažnjom moramo ophoditi prema čuvarima nasljeđa i baštinicima tradicije”, kazao je gradonačelnik Kašćelan, saopšteno je iz Prijestonice.

On je naglasio da je Prijestonica Cetinje veoma ponosna na od vijeka dužu tradiciju Kulturno-umjetničkog društva Njegoš, koje je organizator događaja.

„Ponosni smo na pregalaštvo njegovih članova i na, rekao bih, mudrost uprave da znanje o narodnoj igri dijele i da uče od najboljih ansambala iz regiona i svijeta”, dodao je gradonačelnik Kašćelan.

Međunarodni festival folklora tradicionalno je počeo defileom učesnika od zgrade Ministarstva kulture, kroz centar grada, pa do Ljetnje pozornice gdje je održan centralni događaj.

Pod Orlovim kršem sinoć su se vijorile zastave sedam zemalja učesnica – Crne Gore, Turske, Poljske, Češke, Makedonije, Bugarske i Hrvatske, koje su u narodnim nošnjama nosili njihovi ansambli.

Oni će, tokom trodnevne manifestacije, kroz izvornu i autohtonu igru i pjesmu prezentovati svoju kulturnu baštinu s ciljem očuvanja tradicije, kulturnog nasljeđa, ali i povezivanje regiona putem folklornih udruženja.

Festival folklora održava se na Cetinju od 2000. godine, a internacionalni karakter poprimio je 2004. godine od kada se organizuje pod pokroviteljstvom Svjetske organizacije folklornih festivala i tradicionalne umjetnosti CIOFF.

Festival je organizovan uz finansijsku podršku Prijestonice Cetinje, Ministarstva kulture i Turističke organizacije Prijestonice Cetinje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.