Nije rijetka pojava: Otkrijte zbog čega imate bol u vagini
Foto: Ilustracija

Javlja se u nekoliko oblika

Nije rijetka pojava: Otkrijte zbog čega imate bol u vagini

Bol u vagini nije tako rijetka pojava kao što ste možda pomislili. Javlja se u nekoliko različitih oblika - kao probadanje, sijevanje i kao izuzetno jak konstantan bol, ali kako god da je, ovaj simptom ne bi trebalo da ignorišete!

Postoji šest razloga zbog kojih može da se javi bol u predjelu vagine:

 1. Gljivične infekcije

Najčešći simptom gljivične infekcije zapravo je svrab ili osjećaj pečenja, ali može se javiti i kao veoma jak bol. Razlog tome jeste to što gljivice mogu da pogode i unutrašnji dio vagine.

 2. Seksualno prenosive infekcije

 Herpes, hlamidija, gonoreja - bilo koja vrsta seksualno prenosive infekcije može da izazove bol u vagini. Ipak, najčešći je kod herpesa, koji pogađa čak jednu od 6 žena!

3. Suvoća vagine

 Stanje koje se javlja usljed nedostatka estrogena i ne javlja se samo kod žena u menopauzi ili postmenopauzi.

 "Estrogen je hormon koji poboljšava protok krvi do vagine, elastičnost vaginalnih zidova i lubrikaciju vagine. Kada nema dovoljno estrogena u tijelu, to može da bude veoma bolno", kaže Gokan Anil sa klinike "Mejo zaWoman's Health".

vagina

 

 4. Kriv je partner

Svaka žena misli da je problem u njoj, ali krivac može da bude i vaš partner, odnosno njegov polni organ. Ako imate bolne odnose, pokušajte da promijenite poze, a naročito da izbjegnete one koje omogućavaju duboku penetraciju.

 5. Vulvodinija

 U pitanju je hronični vaginalni bol kojem ne može ili se jako rijetko utvrđuje uzrok. Statistika kaže da 9 odsto žena živi sa konstantnim bolom u vagini cijelog života. Vulvodinija spada u stanja koja nijesu dovoljno istražena i jasna, ali ljekari vjeruju da bol dolazi od oslabljenih nervnih vlakana u nekom dijelu vagine ili vulve.

6. Endometrioza ili zapaljenska bolest male karlice

 Još jedno zbunjujuće ginekološko stanje koje se veoma teško dijagnostifikuje. Endometrioza nastaje kada najdublji sloj tkiva u materici počne da raste izvan nje - unutar karlične regije, abdomena, čak i pluća. Riječ je o izuzetno bolnom stanju.

 "Zapravo se stvara hronično zapaljenje koje oštećuje okolna tkiva i tako izaziva bol", objašnjava Anil.

 Zapaljenska bolest male karlice je infekcija materice, jajovoda ili jajnika, koja izaziva bol u vagini.

 "Kod ovog stanja može da dođe do oštećenja reproduktivnih organa ili njihovog pripajanja, što uzrokuje hroničnu nelagodu ili bol u predjelu vagine", ističe Anil.

 Za sve navedene uzroke bola u vagini postoji terapija, pa je neophodno da se što prije javite ljekaru ako osjećate bol u ovom predjelu kako bi utvrdio tačan uzrok i prepisao liječenje.

Izvor: Alo!

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.