Han: Makedonija i Albanija će naredne godine početi pristupne pregovore
Johanes Han

Evropski komesar za proširenje uvjeren

Han: Makedonija i Albanija će naredne godine početi pristupne pregovore

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da je uvjeren da će Makedonija i Albanija naredne godine početi pristupne pregovore s Unijom.

Han je u intervjuu za Politiko naveo da je proces provjere njihove spremnosti za pregovore sa EU već počeo.

"Ovo je veoma opsežan posao i nadam se da ćemo ga završiti za godinu dana do 14 mjeseci. Cilj je da se dobije zeleno svijetlo svih zemalja članica (EU) do sredine sledeće godine", rekao je evrokomesar za proširenje, prenijela je agencija Beta.

Pored potpune primjene Dogovora sa Grčkom o imenu, početak pregovora Makedonije u julu 2019. godine uslovljen je i vidljivom reformom administracije, obavještajnih službi, pravosuđa i borbom protiv korupcije i kriminala, posebno na visokom nivou. 

Han je naveo da ne dijeli mišljenje predsjednika Francuske Emanuela Makrona da EU ne treba da se proširuje prije nego što se sama reformiše. 

Dodao je da reforma EU i pregovori o članstvu sa zemljama Zapadnog Balkana mogu da se odvijaju paralelno.

"Moje mišljenje je možda malo drugačije nego predsjednika Makrona. Možda možemo da ga ubijedimo da te dvije stvari moraju da idu paralelno", kazao je Han. 

Građani Zapadnog Balkana, kako je rekao, imaju pravo da postanu građani EU, a ona se suočava sa izborom da li će da izvozi stabilnost u taj region ili će odatle da uvozi nestabilnost u Uniju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.