Vučić: Ono što danas hoćemo je daleko od svakog sukoba
Foto:Anadolija

Vučić: Ono što danas hoćemo je daleko od svakog sukoba

Izložba "Kraljevina Srbija i Sjedinjene Američke Države" povodom 100 godina od Srpskog dana u Vašingtonu otvorena je danas u Arhivu Srbije u Beogradu, a posjetioci će do 28. avgusta moći da vide dokumenta o imenovanju prvih diplomatskih predstavnika dveju država, kao i da se edukuju o humanitarnoj ulozi američkih medicinskih misija u Srbiji tokom Prvog svjetskog rata.

Otvarajući izložbu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je danas važan dan u istoriji Srbije i Amerike, jer danas imamo priliku da vidimo značajna dokumenta, citate, kopiju dokumenata koje su obilježile istoriju.

"Očekujem od SAD da razumiju da Srbija ne može da da i pruži i više od onoga što jesu njeni interesi", naveo je on, javlja Anadolija.

Kako je istakao, ova izložba je dokaz toga da nikoga ne treba da proglašavamo za ličnog neprijatelja i za izvor svih naših nedaća i jada. On je dodao da se nada i da vjeruje da će Amerika poštovati suverenitet, nezavisnost i slobodu srpskog naroda i države, kao što Srbija cijeni slobodu i snagu i nezavisnost SAD.

"Da jedni druge jednako poštujemo i da Amerika poštuje Srbiju kao što Srbija poštuje Ameriku", rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, ono što danas hoćemo je daleko od svakog sukoba, hoćemo da stvaramo nove Tesle i Pupine i zajedno ubiremo plodove njihovog rada.

"Hoćemo da na kraju krivce kada ih upoznamo, ostavimo istoriji, budućnosti oni nisu potrebni zato što ona zavisi isključivo od nas i niko nam neće biti kriv", zaključio je.

Direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić istakao je da današnja izložba nudi poruku da su koreni prijateljstva i međusobnog razumijevanja Srbije i SAD duboki.

"Dokument nije istorija, ali bez dokumenata nema istorije. Bez njih ne bi bilo ni ovog današnjeg događaja. O tome, nadam se, uvjerljivo svjedoči sve ovo što se nalazi na zidovima i u vitrinama ove prostorno skromne izložbene sale", kazao je.

Kako je izjavio, izložbene konvencije, zvanična pisma, prepiske poruke državnika, naučnika, umjetnika, ljekara i običnog svijeta sa odavanjem međusobnog priznanja i izrazima prijateljstva, izvodi iz štampe i drugi materijali samo su izbor i dio svega onoga što se u Arhivu Srbije čuva na temu odnosa Kraljevine Srbije i SAD.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot naveo je da ova izložba je još jedno važno poglavlje u tom prijateljstvu. 

"Ovo je takođe prilika da naglasimo ono što bliže povezuje naša dva naroda danas kao i prije 100 godina", rekao je.

Skot je izjavio da i danas Amerika u potpunosti podržava prioritete Srbije, njene napore da se da se održi mir i stabilnost u regionu, zajedničku potragu za pomirenjem i dostajanstvom i podsticaj za ekonomske reforme kako bi se ojačala vladavina prava i lična sloboda koje predstavljaju srž uspešne i dinamične ekonomije i demokratije.

2018072723165404635971119WebFoto:Anadolija

Direktor Arhiva uručio je Vučiću kopiju dopisa generalnog konzula SAD u Bukureštu iz 1868. godine, kojim on u svom odsustvu poslove povjerava srpskom zastupniku u Bukureštu Kosti Magazinoviću, dok je Skotu poklonio kopiju Ukaza kneza Milana Obrenovića kojim on imenuje prvog počasnog konzula Kneževine Srbije u Njujorku 1879. godine, Danca Gerharta Jansena. 

Takođe, Skotu je predao poklon za Nacionalni arhiv SAD - kopiju pisma Mihajla Pupina, generalnog konzula u Njujorku, iz 1914. godine kojim on obavještava Srpsku vladu da je iz SAD u Srbiju upućena Misija Američkog crvenog krsta.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.