Španija izmješta iz Madrida grobove Pavelića i Luburića?
Grob Pavelića u Madridu

Španija izmješta iz Madrida grobove Pavelića i Luburića?

Grobovi Ante Pavelića i Vjekoslava Maksa Luburića,hrvatskih fašističkih lidera, biće izmješteni iz Madrida, odnosno Valensije, ukoliko španska vlada usvoji novi zakon koji bi trebalo da označi i konačni obračun sa Frankovim režimom.

Prema tom novom zakonu, svima koji su se suprotstavljali Frankovom režimu i zbog toga bili krivično gonjeni, "zločini" će biti izbrisani, dok će udruženja i organizacije koji slave i veličaju sjećanje na Fransiska Franka, kao što je fondacija koja nosi njegovo ime, biti zabranjeni.

Španski portal eldiario.es je 23. jula objavio da bi po tom zakonu grobovi Ante Pavelića i Vjekoslava Maksa Luburića mogli biti premješteni na manje vidljiva mjesta ili će biti vraćeni u zemlju njihovog rođenja.

Pavelić i Luburić rođeni su u BiH, Pavelić kod Konjica, a Luburić kod Ljubuškog, a razlog selidbe njihovih grobova je što su mjesta na kojima su sahranjeni postala centri hodočašća pripadnika ekstremne desnice, što je takođe pitanje kojim se bavi novi španski zakon.

U junu je novi premijer Španije Pedro Sančez rekao da bi grob bivšeg fašističkog diktatora Franka trebalo preseliti sa Valje de Los Kaidosa, nadomak Madrida.

Novi zakon takođe predviđa osnivanje komisije koja bi trebalo da istraži zločine Frankovog režima, prenio je portal express.hr.

Nakon što je 1945. pobjegao iz Hrvatske, Pavelić je spas potražio u Argentini, ali nakon neuspjelog atentata na njega 1957. godine u Buenos Ajresu, a kada je srpski emigrant Blagoje Jovović pokušao da ga ubije, Pavelić se preselio u Španiju jer je imao dobre odnose s Frankovim režimom.

Tamo je umro 1959. godine, u 70. godini života.

Luburić se takođe preselio u Frankovu Španiju 1949. godine.

Živio je u Valensiji, gdje je vodio štampariju u kojoj je izdavao proustaške časopise.

Ubijen je u štampariji 1969. godine.

Nakon Frankove smrti, Španija je prihvatila amnestiju kako bi zaustavila ponovno otvaranje starih rana iz građanskog rata.

Ali porodice onih koji su bili protiv Franka dugo godina su se bunile zbog toga, jer su smatrale da su oni nepravedno stigmatizovani, a da je istovremeno pristalicama Frankovog režima oprošteno.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.