Uništeni grobovi Petrovića nemar prema crnogorskom nasljeđu, prijava protiv NN lica
Foto:Facebook

"Nedopustivo da se kulturno dobro nalazi u takvom stanju"

Uništeni grobovi Petrovića nemar prema crnogorskom nasljeđu, prijava protiv NN lica

Uprava za zaštitu kulturnih dobara podnijela je prijavu Upravi za inspekcijske poslove protiv NN lica a povodom informacija o uništenim grobovima dinastije Petrović-Njegoš u Cetinjskom manastiru.

"Prema Zakonu o zaštiti kulturnih dobara držalac kulturnog dobra dužan je da kulturno dobro čuva, pravilno koristi, redovno održava i da blagovremeno sprovodi druge propisane ili utvrđene mjere zaštite, kao i da najkasnije u roku od osam dana, prijavi Upravi za zaštitu kulturnih dobara prijavi svaku pravnu i fizičku promjenu na kulturnom dobru", saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Naglašavaju da je nedopustivo da se kulturno dobro nalazi u takvom stanju, usljed čega očekuju brzu i odlučnu reakciju po prijavi.

Ocjenjuju i da nemar prema grobovima, u najmanju ruku pokazuje i odnos prema dinastiji Petrović i prema crnogorskom nasljeđu i identitetu.

"Zbog toga, izražavamo nadu da u budućnosti nećemo biti svjedoci sličnih opominjućih situacija", zaključili su it tog resora.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.