Šaranović: Vlast pokušala da destabilizuje lokalnu vlast u Budvi
Danilo Šaranović

Šaranović: Vlast pokušala da destabilizuje lokalnu vlast u Budvi

Poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore Danilo Šaranović kaže da već mjesecima unazad crnogorska vlast je, ne birajući sredstva i uz direktnu ili indirektnu pomoć dijela deklarativne opozicije, pokušala da destabilizuje lokalnu vlast u opštini Budva.

"Ne slučajno, stvarano je sve više prostora za priču o tzv. krizi u Budvi, umjesto o pozitivnim efektima 20-mjesečnog rada budvanske uprave. Aktuelna lokalna vlast, na čelu sa predsjednikom Opštine, Draganom Krapovićem, do sada je VDT-u predala više krivičnih prijava i obavještenja povodom ocjena da je protivpravnim i štetnim poslovima funkcionera budvanske opštine u prethodnim sazivima nanesena šteta koja se mjeri desetinama miliona evra. Naglašavam, proces otkrivanja svih tih štetnih i protivpravnih poslova koje je realizovala prethodna DPS vlast u Budvi još uvijek nije završen.

Nama je potpuno jasno da je ključni motiv DPS-a u pokušaju da, mimo volje građana, preuzme vršenje vlasti u Budvi upravo bio u tome da spriječe nastavak otkrivanja svih nepočinstava koje su njihovi funkcioneri učinili na štetu Budve, a mi smo otkrivanju svakog od takvih primjera bezuslovno posvećeni", navodi Šaranović.

Navodi šta je Opština Budva realizovala u dosadašnjem dijelu aktuelnog mandata.

"Asfaltiran je i rekonstrusan veliki broj ulica i parkinga na teritoriji cijele opštine. Urađeno je mnogo na poboljšanju kanalizacione mreže u Budvi i Petrovcu, čime su riješeni problemi izlivanja fekalija na gradskim plažama. Pored ovog, raspisan je i novi tender za nastavak asfaltiranja i sanaciju postojeće putne infrastrukture čija je predračunska vrijednost oko 1.300.000 eura.

U TQ „Plazza“ ustupljen je prostor Kancelariji za mlade i dječijem vrtiću, a adaptiran je i opremljen prostor za potrebe Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju. Svi budvanski osnovci dobijaju besplatne udžbenike, a Opština obezbjeđuje nadoknade u visini od 300 eura za svako novorođeno dijete. Pored ovog, uloženo je preko 120.000 eura u modernizaciju i opremu lokalnog javnog emitera RTV Budva, što znači potpunu digitalizaciju i signal koji se emituje u HD formatu", navodi u saopštenju.

Kako dodaje, konsolidacija i odgovorno upravljanje javnim finansijama Opštine Budva imali su za rezultat vraćanje 8 miliona eura duga u prethodnoj godini.

"Ako se uzmu u obzir i uplaćenih 6,5 miliona WTE-u, tokom ove godine vraćeno je dodatnih 10,4 miliona eura. Podsjećam, ovim je spriječeno aktiviranje garancija u iznosu od čak 30 miliona.

Prošlogodišnji budžet Opštine Budva je ostvaren u nivou od 99%, dok je u prvoj polovini ove godine budžetska realizacija premašila 60%, što do sada nikada nije bio slučaj. U lokalnoj samoupravi plate su redovne, a isplaćena su sva zaostala dugovanja prema zaposlenima. U prvih 6 mjeseci ove godine je na ime boravišnih taksi naplaćeno 300.000 eura više u odnosu na isti period prošle godine.

Prethodno pobrojani uspjesi u radu aktuelne budvanske uprave posebno dobijaju na značaju ako se ima u vidu da je ova lokalna vlast, gotovo od samog početka, bila na svakom koraku opstruisana od strane državne DPS vlasti. Međutim, dodatnu zabrinutost izaziva činjenica što su opstrukcije, nerijetko, dolazile i iz ogranka poslaničkog kluba, kako sebe vole da nazivaju, „jedine prave opozicije“. Demokrate nikada nijesu i neće biti dio višedecenijske matrice izbjegavanja ključnih životnih tema koja, sa druge strane, podrazumijeva vještačko izazivanje ideoloških, vjerskih i nacionalnih kuršlusa.

Stoga, dok jedni, naročito u crnogorskom parlamentu, svakodnevno demonstriraju političku i profesionalnu jalovost, Demokrate će nastaviti sa djelovanjem u cilju zaštite interesa svih građana i obezbjeđivanja uslova za dostojanstven život svakog od njih", zaključio je Šaranović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.