Opozicija pozdravila inicijativu DPS-a za formiranje Radne grupe
Skupština CG

Bavila bi se reformom izbornog zakonodavstva

Opozicija pozdravila inicijativu DPS-a za formiranje Radne grupe

Inicijativu DPS-a za formiranje Radne grupe koja bi se bavila reformom izbornog zakonodavstva, pozdravljaju opozicione partije i nevladin sektor.

Očekivanja su da nopvo skupstinsko tijelo počne sa radom najkasnije krajem septembra, a cjelokupan posao do jeseni 2019. Podsjetimo, za izmjene izbornog zakonodavstva neophodna je dvotrećinska podrška u parlamentu.

Željko Aprcović iz DPS-a kaže da su kao najodgovornija partija u Crnoj Gori inicirali formiranje Radne grupe "kako bismo određeni broj preporuka koje nijesmo mogli usvojiti u prethodnom periodu odradili i zamijenili u dijalogu sa kolegama iz opozicije i naravno uz svesrdnu pomoć civilnog sektora".

Miloš Konatar iz Ure podsjeća da su i Demokrate i URA prije 20-ak dana uputili predsjedniku Skupštine plan i predlog za formiranje ad hoc Radne grupe.

"Ali, u suštini nama nije bitno ko predlaže, važno je da vidimo šta se predlaže u toj odluci", rekao je Konatar.

U DPS-u su za dijalog o, kako kaže Aprcović, svim preporukama koje nam je sugerisala Evropa, a sve kako bi imali kvalitetniji izborni proces. Iako su i prethodni izbori, kaže, pokazali najviši stepen demokratije. A na preporukama EK insistiraju i Demokrate i URA.

"Očekujem da će sve kolege prihvatiti poziv DPS-a. Demokrate i URA kao predlagači tih nekih novih procesa koji se tiču izbornog zakonodavstva trebali bi da učestvuju jer je to jedan od uslova da se vrate u parlament", rekao je Aprcović.

Konatar, as druge strane, kaže da će učestvovati u dijalogu "ako je formiranje Radne grupe korak naprijed da se ispoštuje ono što je dogovoreno u planu".

"Međutim, ako odluka ne sadrži taksativno navedene zadatke iz plana onda mi nijesmo zainteresovani da učestvujemo u tome", kazao je on.

Sve što može da doprinese poboljšanju izbornog zakonodavstva, imaće podršku i DF-a i SDP-a, kazali su RTCG-u iz tih partija.

"Naravno, moramo da dobijemo taj dokument, da izanaliziramo sve elemente koji su sadržani u toj inicijativi i tom predlogu DPS-a i onda ćemo se odrediti prema njemu sa nekim našim sugestijama, sa našim komentarima", rekao nam je Milan Knežević (DF).

Iz SDP-a kažu da su očekivali da će dinamika biti mnogo brža.

"I da će Radna grupa biti formirana do kraja ovog prolječnog zasijedanja, ali eto čekamo sada prvo jesenje zasijedanje i vjerujemo da će biti formirana Radna grupa i da će početi što prije sa radom", kazala je Draginja Vuksanović Stanković (SDP).

I u civilnom sektoru se raduju, kažu, što su dobili poziv da učestvuju u Radnoj grupi.

"Smatramo da je najprimjernija ona koja je bila 2014. godine u Radnoj grupi - da svakodnevno učestvujemo, intenzivno komuniciramo sa poslanicima, da dajemo svoje predloge i ekspertska rješenja. Naravno, bez prava glasa, jer to pravo pripada poslanicima", kazao je Dragan Koprivica iz CDT-a.

Očekivanja su da Radna grupa počne sa radom najkasnije krajem septembra. Ukoliko želimo ozbiljno da se pripremimo za naredne izbore, sve bi, smatraju u CDT-u moralo da se završi do kraja proljećnog zasijedanja 2019. Za izmjene izbornog zakonodavstva neophodna je dvotrećinska podrška u parlamentu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.