Dančila i Đukanović

"Integracija regiona u EU jedini put da se Balkan učini stabilnim"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je predsjednicu Vlade Rumunije Vioriku Dančilu koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Đukanović iskazao je zadovoljstvo posjetom premijerke Rumunije, prvom od obnove nezavisnosti na tom nivou.

On je istakao da Crna Gora i Rumunija imaju prijateljske i sadržajne odnose, koji se dodatno mogu dinamizirati  intenziviranjem političkih kontakata na svim nivoima.

Predsjednik je zahvalio Rumuniji na kontinuiranoj podršci Crnoj Gori i Regionu u procesu evropske i evroatlantske integracije i značajnom ocijenio ekspertsku pomoć i razmjenu iskustava na našem evropskom putu.

"Integracija regiona u EU, jedini je put da se Balkan učini stabilnim, a Evropa osnaži svoju konkurentnost na globalnom planu", kazao je Đukanović.

"Zato Crna Gora predano radi na realizaciji reformi, želeći da bude uzoran primjer u regionu. U tom kontekstu podrška Rumunije i bliskih zemalja je izuzetno važna", kazao je Đukanović.

On je zahvalio na prezentaciji prioriteta skorog rumunskog predsjedavanja EU, i izrazio zadovoljstvo sto je prosirenje na Zapadni Balkan u njihovom vrhu.

Premijerka Dančilu, poručila je da je njena država prijateljska, i da Crnu Goru snažno podržava na evropskom putu uz očekivanje da ćemo tokom predsjedavanja Rumunije EU zatvoriti što više poglavlja. Čestitala je Crnoj Gori na članstvu u NATO i postignutim rezultatima iz evropske agende, uz uvjerenje da će nam uskoro čestitati i prijem u EU. Uz poruku da je važno vrednovanje pojedinačnog napretka država regiona u pristupanju, istakla je da napredak Crne Gore, može biti šansa i za druge zemlje regiona.

"Zajednički je ocijenjeno da dvije države sarađuju u brojnim oblastima i da poseban  značaj imaju relacije u oblasti ekonomije i energetike. U tom smislu istaknut je  projekat elektro-energetskih interkonekcija između Rumunije i Srbije, Srbije i Crne Gore i Crne Gore i Italije. Takođe, veoma važnom ocijenjena je saradnja u kulturi i obrazovanju. Imajući u vidu da više od 30 hiljada rumunskih turista godišnje posjeti Crnu Goru, pokrenuta je inicijativa za otvaranjem direktne avio-linije", saopšteno je iz kabineta Đukanovića.

Predsjednica Vlade Rumunije i ovaj susret iskoristila je da uputi zahvalnost Predsjedniku, institucijama Crne Gore i našem narodu za pomoć u saniranju posljedica saobraćajne nesreće rumunskih građana u Crnoj Gori prije nekoliko godina.

Imajući u vidu da Rumunija ove godine slavi jubilej, 100 godina od Velikog ujedinjenja i 140 godina od priznanja na Berlinskom kongresu, Đukanović je čestitao  premijerki  jubilej uz uvjerenje da će biti podsticaj za dalje uspjehe rumunskog naroda i države.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.