Konatar: Nama je najbitnije da se sprovode tačke iz Plana
Miloš Konatar

Biće jednom jedna radna grupa

Konatar: Nama je najbitnije da se sprovode tačke iz Plana

Poslanički klub Demokratske partije socijalista predao je Kolegijumu Skupštine Crne Gore inicijativu za formiranje ad hok parlamentarne radne grupe koja bi se bavila izmjenama izbornog zakonodavstva. Iako je taj poslančki klub svoju inicijativu predao juče več danas je dobio podršku nekoliko opozicionih subjekata.

Ono što bi moglo biti zanimljivo jeste činjenica da je koalicija Demokrata i Građanskog Pokreta URA već odavno zatražila formiranje slične radne grupe koja bi razmatrala njihov Plan izlaska iz političke krize za koji su dobili podršku zvaničnog Brisela. Njihova nicijativa za formiranje radne grupe je negdje u putu…

“Radna grupa mora biti formirana sa ciljem implementacije Plana Demokrata i Građanskog pokreta URA, a koji je dobio podršku Brisela, odnosno Evropske komisije. Nama nije važno ko će formalno biti predlagač odluke o formiranju ad hok parlamentarnog radnog tijela, bitna nam je suština, to jeste , da li je ta odluka u skladu sa Planom ili ne. Dakle, nama je najbitnije da se sprovode tačke iz Plana koji je dobio podršku EU, ako toga nema onda nismo zainteresovani da učestvujemo u predstavama i simuliranju demokratije.” kaže za Kodex funkcioner Građanskog Pokreta URA Miloš Konatar.

Dakle, moglo bi se zaključiti da Demokrate i URA inicijativi poslaničkog kluba Demokratske Partije Socijalista daju uslovnu podršku. Uslov je da ta buduća radna grupa raspravlja o Planu koji su predložile te dvije opozicione partije. I dok njihov Plan, niti inicijativa da se krene u formiranje radne grupe, nije stigao do parlamentarne procedure ova inicijativa vladajuće partije naišla je na razumjevanje kolegijuma ali i opozicije.

Tako je podršku formiranju radne grupe pružila Draginja Vuksanović Stanković u ime Socijaldemokratske partije, dok je dobrodošlicu ispred Demokratskog Fronta inicijativi uputio Milutin Đukanović koji je u izjavi agenciji MINA kazao da je  “u vezi svih inicijativa, koje dolaze od DPS-a, Demokrata ili GP URA, a odnose se na poboljšanje izbornih uslova, taj politički savez "uvijek spreman za to". Međutim, nije tako davno bilo kada je koalicija Demokrata i URA predstavljala svoj Plan i pozivala na osnivanje ad hok parlamentarne grupe kada su lideri Demokratskog Fronta poručivali da u njoj neće učestvovati.     

“Što se tiče Demokratskog Fronta, dobro je da su i oni shvatili da je Plan koji su predložili Demokrate i URA jedini izlaz iz političke krize u Crnoj Gori. Očekujem da će i oni i sve ostale stranke u  Parlamentu dati doprinos u radu ad hok radne grupe i ostvarivanju svega onoga što je predviđeno Planom.” poručuje Konatar za Kodex.

Osim inicijativa ipak ništa drugo ne postoji. Kontretizacija tek slijedi ili što bi političari rekli ostaje da se vidi. A velika vjerovatnoća postoji da se prije septembra neće imati šta ni vidjeti jer, slomljeni brigom za opšte dobro, crnogorski političari avgust tradicionalno koriste za kolektivni godišnji odmor. 

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.