Građane uključiti u proces pripreme Akcionog plana OGP

Građane uključiti u proces pripreme Akcionog plana OGP

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, predsjedavala je konstitutivnom sjednicom Operativnog tima Partnerstva za otvorenu upravu (OGP), na kojoj su dogovorene aktivnosti u cilju daljeg rada i pripreme Akcionog plana po relevantnim oblastima.

Kako je saopšteno iz tog resora, na sastanku su dogovorene i aktivnosti u cilju uključivanja šire javnosti (građana i privrede) u proces predlaganja aktivnosti i projekata. Zaključeno je da građani treba da budu uključeni kroz mehanizam e-participacije i drugih alatki u proces pripreme Akcionog plana.

Pribilović je istakla da su principi Partnerstva za otvorenu upravu komplementarni sa principima reforme javne uprave - transparentnost, učešće javnosti, javna odgovornost i inovacije.

Ona je istakla da je jedan od ciljeva refiorme javne uprave otvorena i transparentna javna uprava okrenuta građaninu, te da je u tom smislu veoma značajno uključiti i građane u ovaj proces.

''Akcioni plan će sadržati mjere i aktivnosti u oblasti pružanje javnih usluga, učešće javnosti, fiskalna transparentnost, integritet javne uprave, pristup informacijama, otvoreni podaci i dr. Crna Gora do kraja godine treba da izradi akcioni plan koji je najvažnija komponenta učešća jedne države u inicijativi OGP''- navedeno je u saopštenju.

Partnerstvo za otvorenu upravu (OGP) je dobrovoljna međunarodna inicijativa, pokrenuta 2011, koja promoviše multilateralnu saradnju, podržava i pomaže razvoj otvorenosti, transparentnosti i odgovornosti uprave kroz otvorenu saradnju predstavnika državne uprave, prvenstveno sa civilnim društvom, ali i drugim segmentima društva s ciljem promocije i povećanja transparentnosti, borbe protiv korupcije i aktivnog uključivanja i osnaživanja učešća građana i civilnog sektora u kreiranje javnih politika, podsjećaju iz Ministarstva.

Crna Gora se OGP-u priključila 13. februara 2012, i kao zemlja učesnica potpisala deklaraciju o otvorenoj Vladi.

Članovi tima su predstavnici Vlade, pet predstavnika NVO sektora, kao i Privredne komore Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.