Vuksanović: Ponašanje crnogorske vlasti prema srpskom narodu žalosno i neprihvatljivo
Momčilo Vuksanović

Reagovanje na izjavu patrijarha srpskog Irineja

Vuksanović: Ponašanje crnogorske vlasti prema srpskom narodu žalosno i neprihvatljivo

Reagujući na izjavu patrijarha srpskog Irineja, predstavnici državnih institucija Crne Gore nijesu ni pokušali da demantuju njegove navode o njihovom odnosu prema srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, kazao je Momčilo Vuksanović.

"A kako bi i mogli kada su sve državne institucije u Crnoj Gori za Srbe zatvorene, kada su srpskom narodu pretpostavili sve manjinske zajednice, bez obzira da li ih ima jedan, pet ili sedam posto i tako im omogućili da imaju daleko veći i društveni i politički uticaj", kazao je Vuksanović.

Kako je kazao, kada su preimenovali većinski srpski jezik, kada su ćirilično pismo u potpunosti zapostavili i eliminisali iz službene upotrebe, kada su u obrazovnim programima, od predškolskog do visokoškolskog obrazovanja, eliminisani gotovo svi sadržaji vezani za srpsku književnost, kulturu, istoriju i istoriju umjetnosti, kao i gotovo svi kadrovi srpske nacionalnosti u obrazovnim institucijama.

"Kada se iskazuje ogromna netrpeljivost prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i kada je ona svakim danom sve veća, uz neuspješno promovisanje takozvane „crnogorske pravoslavne crkve“, registrove u policijskoj stanici", dodao je.

Kako ističe, i kada koalicija na vlasti, potpomognuta manjinskim narodima, diktira zakonska rešenja koja srpski narod dovode u ponižavajući položaj kroz priznanje takozvane države Kosovo, kroz slanje crnogorskih vojnika u NATO vojne misije na Kosovu, kroz uvođenje sankcija vjekovnoj zaštitnici Crne Gore i pravoslavlja u Crnoj Gori – Rusiji i kroz proglašavanje srpskog naroda u Crnoj Gori za neprijatelje sopstvene države koju su kroz vjekove stvarali uz ogromne žrtve i odricanja. 

"Zato je ponašanje crnogorske vlasti prema srpskom narodu žalosno i neprihvatljivo, a izjava NJegove svetosti upozorenje da je takav odnos neodrživ", zaključio je.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.