I sami miris kafe je dovoljan da vas razbudi
Foto: Ilustracija

Daje energiju

I sami miris kafe je dovoljan da vas razbudi

Mnogi bez nje ne mogu da započnu jutro, a dok je pojedinima dovoljan samo gutljaj, drugima su neophodni "galoni" ovog napitka da bi "otvorili" oči. Međutim, najnovije istraživanje pokazuje da kafa razbuđuje i samo svojim mirisom.

Nova studija koja se bavi efektima aroma kafe i aktivnostima mozga pokazala je da učinak i produktivnost ima i sam miris najpopularnijeg toplog napitka, prenosi britanski portal "Metro". 

Po najnovijem istraživanju, ako slučajno ne volite ukus ovog napitka, dovoljno je samo da osjetite miris skuvane kafe i već ćete biti spremni za posao. 

Istraživači Stivens biznis škole iz Nju Džersija razdvojili su 114 učenika u dvije grupe - jednu su izložili mirisu, a drugu ne, te su zaključili da im je samo udisaj kafe pomogao da se razbude i da vjeruju i očekuju da će bolje raditi.

Kafa ne samo da razbuđuje, već daje i energiju, a ispitanici koji su pomislili da će uspješnije obavljati posao kada popiju ovaj napitak ne samo da su to predvidjeli, već su zaista i bili produktivniji, prenosi B92. 

"Zanimljivo je što je miris kafe pomogao ljudima da bolje funkcionišu na analitičkim zadacima, ali i to što su mislili da će biti bolje. Pokazali smo da je ovo istraživanje barem djelimično odgovorno za njihovu poboljšanu performansu", rekla je istraživačica Adriana Madžharov.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.