Poljoprivreda ne cveta ni u Slavoniji: Morao da baci 25 tona lubenice
Foto: 24sata.hr

Poljoprivreda ne cveta ni u Slavoniji: Morao da baci 25 tona lubenice

Uz budnicu "Moja domovina" rasuli su 25 tona lubenica na oranice po Slavoniji. Mladi ratar iz slavonskog sela je svima poručio: Kupujte hrvatsko jer jedino tako možete spasiti hrvatsku poljoprivredu.

Studiram na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku. Želim ostati, baviti se poljoprivredom, ali ako se ovako nastavi, teško će biti hljeba. A samo želimo prodati svoje proizvode, kaže Antonio Gvozdić (20) iz opštine Soljani pored Županje.

On je objavio nevjerovatni video kako su on i otac u utorak ujutro morali baciti 25 tona prvoklasnih lubenica na oranicu. Kao muzičku podlogu za to je izabrao domoljubnu budnicu "Moja domovina". Umjesto ljepota Hrvatske, možete vidjeti brda lubenica koje će istrunuti zato što ih nema ko otkupiti.

"Prodali smo dosad u sezoni 50 tona lubenica. U ponedjeljak smo trebali isporučiti i ovih 25 tona, ali nam je otkupljivač otkazao. Nabavio je negdje jeftinije lubenice od naših. Iako se radi o prvoklasnoj robi, trgovci žele ponuditi što jeftinije proizvode, a iako je naša lubenica kvalitetnija, ne možemo konkurisati jeftinim uvozom", priča Antonio koji s ocem radi na OPG Marijan Gvozdić.

Objašnjava da su dosad prodavali lubenice po 0,13 eura po kilogramu. Ali ova posljednja tura koju su morali uništiti jednostavno nije imala kupca ni po kojoj cijeni jer je otkazan otkup u zadnji tren. A lubenice su već stajale vani i kad nisu otkupljene, onda više nemaju gdje plasirati tu količinu pa su i lubenice izgubile kvalitet. Problem je i što nemaju hladnjaču, a Antonio kaže da klaster poljoprivrednika u opštini radi na tome. Onda valjda ovakve scene ne bi bile moguće jer bi se lubenice mogle sačuvati. Da ih podjeli nije imao kome u tolikim količinama, da ih vozi kroz selo i prodaje, opet se ne isplati jer stoji drugi posao. Osim četiri hektara zemlje pod lubenicama, imaju još 36 hektara na kojima njih četvoro treba raditi jer žive od ratarstva. Uz video je Antonio poručio: "Čitajmo deklaracije. Kupujmo domaće proizvode. Jer je to jedini spas za hrvatsku poljoprivredu".

24sata.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.