Đukanović : Želimo da sa Italijom dijelimo evropski sistem vrijednosti
Sa sastanka

Sa predsjednicom Senata

Đukanović : Želimo da sa Italijom dijelimo evropski sistem vrijednosti

Crna Gora želi da dijeli sa Italijom evropski sistem vrijednosti i da snažno promoviše takvu politiku u regionu, poručio je predsjednik naše zemlje Milo Đukanović na sastanku sa predsjednicom italijanskog Senata Marijom Elizabetom Alberti Kazelati.

"Italija snažno podržava integraciju Crne Gore u evropske strukture, kao što se snažno založila za članstvo Crne Gore u NATO", istakla je Kazelati.

Đukanović je naglasio da je istorijski temelj inspirativna  osnova za unapređenje saradnje u svim oblastima.

Senat0043

"Sporazum o strateškom partnerstvu između Crne Gore i Italije, odličan je okvir za unapredjenje odnosa", kazao je predsjednik, istučući da je potrebno dinamizirati njegovu primjenu kroz kopredsjedavanje međuvladinog komiteta na ministarskom nivou.

Sagovornici su se saglasili da su tradicija i geografska blizina dvije zemlje podsticajni za razuđenu saradnju u brojnim oblastima, kao što su obrazovanje, kultura i odbrana.

"Posebno su  akcentovani dobri odnosi u ekonomiji, imajući u vidu da je Italija prvi ekonomski partner Crne Gore u okviru EU. Na prvom mjestu istaknuta je saradnja sa državnom kompanijom Terna, koja realizuje starteški infrastrukturni projekat koji obezbjeđuje ne samo interkonekciju dvije zemlje, već i regiona sa Zapadnom Evropom. Istaknuti su i pozitivni primjeri saradnje sa kompanijom ENI na projektu istraživanja nafte i gasa, kao i u oblasti turizma sa kompanijom Picaroti u Porto Novom", saopteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Đukanović i Kazelati su se saglasili da je parlamentarna saradnja važan kanal za jačanje bilateralnih odnosa Crne Gore i Italije, i za integracione ciljeve naše zemlje, što je ilustrovano i zajedničkim zasjedanjem odbora za evropske integracije.

Predsjednik Crne Gore se ranije danas sastao sa italijanskim kolegom Serđom Martelom, koji je kazao da Italija snažno podržava integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i bez njega Evropa nije potpuna.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.