Srbija dobila Zakon o presađivanju organa: Svi su potencijalni donori, ukoliko se ne izjasne suprotno
Foto: Ilustracija

Srbija dobila Zakon o presađivanju organa: Svi su potencijalni donori, ukoliko se ne izjasne suprotno

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o presađivanju organa, kojim je predviđeno da su svi punoljetni građani potencijalni donori, ukoliko se ne izjasne suprotno.

Zakon predviđa da građani koji ne žele da budu donori moraju da se obrate Upravi za biomedicinu, koja će biti osnovana u Beogradu.

Prema Zakonu, organi se presađuju i ukoliko se tome nije usprotivio roditelj, supružnik, vanbračni partner ili punoljetno dijete umrlog, prenosi Anadolija.

Odredbe zakona nalažu da je uzimanje organa od umrlog maloljetnika, koji je bio pod roditeljskim staranjem, dozvoljeno samo uz pismeni pristanak oba roditelja, odnosno jednog ako je drugi umro ili je nepoznat, dok je uzimanje organa od umrlog maloljetnika bez roditeljskog staranja dozvoljeno samo uz saglasnost etičkog odbora zdravstvene ustanove, koji se obrazuje u skladu sa zakonom.

Uzimanje organa od umrle punoljetne osobe kojoj je tokom života na osnovu odluke nadležnog organa djelimično ili potpuno oduzeta poslovna sposobnost dozvoljeno je samo na osnovu saglasnosti etičkog odbora zdravstvene ustanove, dok se od umrlih koji nijesu državljani Srbije organi mogu uzimati samo na osnovu pismenog pristanka supružnika, vanbračnog partnera, roditelja, punoljetnog brata ili sestre ili punoljetnog djeteta umrlog.

Zakon propisuje i formiranje liste čekanja na republičkom nivou za primaoce organa.

Glavni razlog za donošenje zakona je povećanje donacije organa, povećanje broja uspješno obavljenih presađivanja organa, uz smanjenje liste čekanja.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.