Za odbranu 71 milion, 110 eura po glavi stanovnika

1,7 odsto crnogorskog BDP-a

Za odbranu 71 milion, 110 eura po glavi stanovnika

Crna Gora će tokom ove godine potrošiti za odbranu 71 milion eura, što je 1,7 odsto crnogorskog BDP-a, pokazuju podaci iz izvještaja Alijanse o izdvajanjima zemalja članica od 2011. do 2018. godine.

U izvještaju se navodi da Crna Gora troši 110 eura (129 dolara) ili 8,2 odsto BDP za odbranu po glavi stanovnika, dok najmanje izdvaja Albanija 60 dolara po glavi stanovnika.

Hrvatska po glavi stanovnika izdvaja 204 dolara, Slovenija 271, Francuska 787 dolara, Italija 406 , Norveška čak 1.483, dok najviše po glavi stanovnika izdvaja SAD - 1.898 dolara, prenosi Pobjeda.

Prema dokumentima iz NATO, od iznosa od 71 milion eura, koliko su planirana izdvajanja za ovu godinu, Crna Gora će najviše novca potrošiti na lične rashode, čak 71,65 odsto.

Lični rashodi, objašnjavaju iz NATO podrazumijevaju vojne i civilne troškove i penzije. Na opremu će Crna Gora izdvojiti 9,66 odsto, a najmanje za zajedničku NATO infrastrukturu 2,68 odsto. Svi "ostali" troškovi pod kojima se, kako je objašnjeno, podrazumijevaju operacije i nepredviđeni troškove, koštaće 16,01 odsto navedenog iznosa.

Crna Gora je za odbranu u 2017. godini potrošila 66 miliona eura, odnosno 1,58 odsto bruto društvenog proizvoda, a prema tvrdnjama crnogorskih zvaničnika, do 2024. godine dostići će nivo od izdvajanja od dva odsto, što je zahtjev Alijanse za sve članice. Prema podacima NATO, i zemlje regiona, članice Alijanse povećale su svoja izdvajanja u odnosu na prošlu godinu.

Tako će Hrvatsku troškovi odbrane koštati 799 miliona dolara, dok će Slovenija izdvojiti 567 miliona dolara. Iako Crna Gora troši najmanje novca, po izdvajanju u odnosu na BDP, naša zemlja je na 10. mjestu među članicama Alijanse, dok mnoge druge, veće članice Alijanse daju manje svog BDP za odbranu. Tako npr. Belgija doprinosi NATO-u sa izdvajanjima od 0,9 odsto, Njemačka sa 1,26, a Luksemburg 0,5 odsto.

Susjedi i dalje izdvajaju manje BDP od Crne Gore, pa je tako Albanija u odnosu na 2014. godinu čak smanjila izdvajanja i sada doprinosi sa 1,19 odsto BDP. Slično je i sa Hrvatskom, koja je ranije trošila blizu 1,4 odsto, dok sad izdvaja 1,35 odsto.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.