Tri žene zbog trudnoće ostale bez posla
ilustracija

Obratile se ombudsmanu

Tri žene zbog trudnoće ostale bez posla

Crnogorskom ombudsmanu, u posljednje dvije godine, obratile su se tri žene kojima poslodavci nijesu produžili ugovore o radu zbog trudnoće.

Crnogorski Zakon o radu zabranjuje raskid ugovora sa zaposlenom koja ostane u drugom stanju ili planira trudnoću, međutim ne štiti one koje su ugovor zaključile na određeno vrijeme. To poslodavci u velikom broju slučajeva koriste pa im ne produžavaju ugovor.

U instituciji ombudsmana za „Dan” su kazali da su od tri slučaja u jednom donijeli zvaničnu odluku i utvrdili diskriminaciju, za dvije je procedura u procesu.

Ističu da su dvije žene kojima nije produžen ugovor kod istog poslodavca radile pet godina, ali da su zbog trudnoće ostale bez posla. Treća žena je bila zaposlena u državnom preduzeću.

Ombudsman se obratio Inspekciji rada očekujući da će taj organ iscrpiti sve mogućnosti koje su mu date Zakonom o zabrani diskriminacije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.