Požari u Atini, gore kuće i automobili, ima stradalih (VIDEO)

Požari u Atini, gore kuće i automobili, ima stradalih (VIDEO)

Tri požara pojačana jakim vjetrom promjenljivog smjera gore večeras u zapadnom i sjeveroistočnom dijelu Atine, zahvaćene oblasti obavijene su gustim dimom a poremećen je saobraćaj i dovod struje. Prema za sada nepotvrđenim informacijama, dvije osobe su stradale a više osoba je povrijeđeno.

Predveče je oko 300 vatrogasaca raspoređeno na raznim požarnim frontovima koji se svi kreću ka "nastanjenim zonama", a do mraka im je pomagalo osam aviona i devet helikoptera, javili su vatrogasci.

Grčki premijmer Aleksis Cipras je situaciju opisao kao "posebno tešku".

"Obaviješten sam o vrlo teškoj situaciji u Atici", atinskoj oblasti, "sa tri požarna front, zbog kojih su mobilisane sve snage", rekao je Cipras u televizijskom obraćanju iz Mostara gdje se nalazi u posjeti.

Generalni sekretar civilne zaštite Janis Kapakis rekao je da je situacija kritična u oblasti glavnog grada i dodao da su pojačanja poslata na sjever Grčke.

Prvi požar koji je izbio prije podne u borovoj šumi iznad ljetovališta Kineta, 55 kilometara zapadno od Atine nastavio je da gori večeras i da napreduje širinom od više kilometara spuštajući se ka moru, na ivici autoputa ka Korintskom kanalu i Peloponezu.



Tri naselja su evakuisana, a zbog vatre je zatvoren dio od gotovo 20 kilometara na dva autputa koja vezuju Peloponez s centralnom Grčkom. Zbog gustog dima vidljivost na autputu je smanjena na samo nekoliko metara, prenosi agencija AP.

"Bilo je štete, kuće i automobili su izgorjeli", rekao je gradonačelnik Grigoris Stamulis za televiziju Skaj.

Vatrogasci se takođe bore da zaštite nastanjene zone oko ljetovališta Nea Vuca, dvadesetak kilometara sjeveroistočno od glavnog grada. Televizijski snimci prikazuju stanovnike kako bježe kolima.

Treći požar je izbio večeras na istočnoj strani Atike, kod mjesta Kalamos.

Sve te oblasti su večeras obavijene gustim dimom, a drumski saobraćaj i dovod struje su poremećeni.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Nikos Toskas je ranije nagovestio mogućnost da su požari podmetnuti.


Toskas je rekao da očekuje bolje vremenske prilike sjutra. Požari su dodatno podstaknuti jakim vjetrom koji dostiže nalete od više od 60 kilometara na čas dok je i toplotni talas koji je zahvatio zemlju podigao temperture na oko 40 stepeni Celzijusa.

Meteorolozi prognoziraju smirivanje vjetra tokom noći. Šef vatrogasaca za oblast Atine Ahile Cuvaras je rekao da će biti štete ali da treba izbjeći žrtve i požalio se na to što stanovnici u pogodjenim zonama ne slušaju naređenja za evakuaciju.

Šumski požari su tokom vrelih i suvih ljeta česti u Grčkoj.

Kodex/Beta
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.