Obuka će doprinijeti kvalitetnijoj implementaciji projekata crnogorskih članica Mreže YBH4WBT
Foto: PR Centar

Obuka će doprinijeti kvalitetnijoj implementaciji projekata crnogorskih članica Mreže YBH4WBT

Nevladine organizacije (NVO) Omladinski kulturni centar iz Herceg Novog, Romska organizacija mladih Koračajte sa nama – Phiren amenca iz Podgorice i Građanski kreativni centar sa Cetinja učestvovale su u obuci o pravilima, procedurama i finansijskim upravljanjem projekata u cilju njihove uspješnije implementacije.

Te tri organizacije dobitnici su projekata u okviru Programa mentorske i finansijske podrške novih članica Mreže omladinskih fondova Zapadnog Balkana i Turske, čiji je osnivač za Crnu Goru NVO Prima, a koji se sprovodi u okviru šireg istoimenog regionalnog projekta, uz podršku Evropske komisije.

Izvršna direktorica NVO Prima, Aida Perović Ivanović, kazala je da je danas treći dan obuke „Strateško planiranje, administrativna i finansijska implementacija projekta“, čija tema su finansije.

„Bavićemo se procedurama Evropske unije (EU) za vođenje projekata koje finansira Evropska komisija (EK), kao što je to slučaj sa ovim projektom. U fokusu nam je PRAG procedura sa jedne strane, dok sa druge strane želimo da podignemo naše kapacitete koji se tiču toga kako da skladištimo, arhiviramo dokumentaciju vezanu za projekte“, navela Perović Ivanović.

SL10

Aida Perović Ivanović, izvršna direktorica NVO Prima, foto: PR centar

Ona je kazala da su se prethodna dva dana na obuci bavili strateškim planiranjem i osnovom implementacije projekata, navodeći da su, osim učenja, sa trenericom uradili strateške planove i dokumente za sve nove članice.

„Organizacije su samo donekle upoznate sa ovim procedurama. Sa jedne strane, većina organizacija koje prisustvuju treningu nije imala mnogo projekata u kojima je donator EK. Uglavnom su to bili grantovi domaćih, lokalnih ili nacionalnih donatora, pa su time procedure drugačije i zahtijevnije kad je u pitanju EK“, navela je Perović Ivanović.

Prema njenim riječima, jedan od prvih problema koje su konstatovali tokom obuke, a sa kojim se organizacije suočavaju, jeste da male i srednje razvijene organizacije kakve su obuhvaćene Programom mentorske i finansijske podrške „imaju manir da u projektima planiraju veliki broj aktivnosti, a za veoma mali budžet“.

„Time bivaju prenatrpani i dolaze u situaciju da splašnjava motivacija da se bave ovim poslom, koji de fakto jeste humanitarni, ali se ne može raditi bez novca. Drugi problem koji smo uočili jeste da često postoje različita pravila za jednu istu stvar vezano za domaće zakonodavstvo ili pravila svakog posebnog donatora“, rekla je Perović Ivanović.

Ona je ocijenila da je obuka prilika da se organizacije upoznaju sa svim pravilima, procedurama i načinima kako da, kako je navela, dobro i odgovorno rade svoj posao, „kako i da u zakonskom smislu finansije budu rađene kako treba“.

Govoreći o narednim aktivnostima koje planiraju da sprovedu u okviru Mreže, Perović Ivanović je istakla da će tokom cijelog avgusta do sredine septembra baviti obukama novih članica.

„Teme su uglavnom vezane za model omladinskog fonda, kako se sprovodi, kako voditi ovaj projekat, kako raditi na većoj vidljivosti projekata i da na taj način povećamo efekete. Slijedi nam da potpišemo ugovore sa novim članicama i da njihovi projekti zvanično počnu. Zvaničan početak projekata je planiran za 15. avgust“, istakla je Perović Ivanović.

Predstavnik NVO „Romske organizacije mladih“, Elvis Berišaj, istakao je da trodnevna obuka ima veliki značaj za realizaciju budućih projekata i postizanje efikasnijih rezultata.

On je kazao da će ta organizacija, u okviru Programa mentorske i finansijske podrške novih članica Mreže omladinskih fondova Zapadnog Balkana i Turske, sprovoditi projekat „Mladi za mlade“.

„Ovaj projekat se tiče jačanja kapaciteta mladih iz romske zajednice, ali i mladih iz neromske zajednice, da aktivno uzmu učešće u zajednici, kao i da uspostave saradnju sa lokalnim samoupravama“, pojasnio je Berišaj.

SL11

Elvis Berišaj, predstavnik NVO „Romska organizacija mladih Koračajte sa nama – Phiren amenca", foto: PR Centar

On je istakao da će tokom projekta, pored saradnje sa mladima na lokalnom nivou, uspostaviti i saradnju sa lokalnim samoupravama u Beranama, Nikšiću, Ulcinju, Herceg Novom i Podgorici.

 „Kroz projekat smo predvidjeli da, u pet opština, regrutujemo po četiri mlade osobe, nakon čega ćemo sa njima proći obuku o lobiranju za određene inicijative, za koje smatraju da bi trebalo pokrenuti i realizovati u tim opštinama. Tokom projekta,  sprovešćemo istraživanje o potrebama mladih kroz ekonomsko uključivanje i politički aktivizam u zajednici“, naveo je Berišaj.

Predstavnica NVO Omladinsko kulturni centar iz Herceg Novog, Nataša Dendić, rekla je da obuke poput današnje omogućavanju kvalitetniju realizaciju projekta.

„Svaka nova obuka i svako novo saznanje jača organizaciju i olakšava implementaciju projekata. Naš projekat se bavi aktivnim učešćem mladih u kreiranju lokalnih politika“, kazala je Dendić.

Ona je pojasnila da predviđene aktivnost podrazumijevaju sprovođenje opsežnog istraživanja na nivou Opštine Herceg Novi tokom kojeg će, kako je navela, biti uključeni mladi od 15 do 30 godina.

„Kroz implementaciju projekta i njegovim završetkom, pretpostavljamo da ćemo dobiti opštu sliku stanja u Herceg Novom i da ćemo dobiti strateški izuzetno bitan dokument, odnosno Lokalni plan akcije za mlade, kao i veću prepoznatljivost naše organizacije“, poručila je Dendić.

Predstavnica NVO Građanski kreativni centar, Milica Marković, ocijenila je da je obuka koju sprovodi NVO Prima značajna zbog implementacije budućih projekata.

„Cilj našeg projekta jeste osnaživanje mladih u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou, kao i uspostavljanje dijaloga sa lokalnim strukturama, kao i sa organizacijama koje se bave mladima“, kazala je Marković.

Ona je rekla da će projekat trajati godinu, a da su, kako je navela, u fokusu dva istraživanja.

„Istraživanja će se baviti ekonomskom situacijom, kao i koliko su mladi zadovoljni životom trenutno. Podrazumijeva 200 mladih ispitanka, od 15 do 30 godina“, rekla je Marković.

Projekat „Omladinski fondovi za Zapadni Balkan i Tursku“ podržala je Evropska komisija kroz program IPA CSF, a koji vodi Fondacija Ana i Vlade Divac, u partnerstvu sa NVO Prima, organizacijom Partners iz Albanije, Asocijacijom za obrazovanje MLADIINFO INTERNATIONAL iz Makedonije i Fondacijom volontera zajednice iz Turske,prenosi Pr Centar.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.