Zbog pritužbi građana vršene kontrole postupanja policijskih službenika
Ilustracija

Zbog pritužbi građana vršene kontrole postupanja policijskih službenika

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je tokom juna 2018.godine izvršilo kontrole zakonitosti postupanja policijskih službenika na osnovu tri pritužbe građana. U jednom slučaju spisi predmeta su proslijeđeni tužilaštvu.

“Nakon sprovedenog postupka kontrole, u jednom slučaju je pritužba ocijenjena osnovanom jer je u postupku unutrašnje kontrole utvrđeno da su policijski službenici počinili propust u radu neizdavanjem potvrde o privremeno oduzetom predmetu sa lica mjesta prijavljenog događaja, ali je konstatovano i da je u predmetnom slučaju nastupila apsolutna zastarjelost za pokretanje disciplinskog postupka”, piše u Izvještaju.

Izvještaj o izvršenoj kontroli, sa spisima predmeta, dostavljen je nadležnom državnom tužilaštvu, na dalji postupak i konačnu ocjenu i odlučivanje o postojanju elemenata krivične odgovornosti u radnjama i postupanju policijskih službenika u ovom slučaju.

U preostala dva slučaja, pritužbe su ocijenjene neosnovanim jer u sprovedenim postupcima kontrole nijesu utvrđene činjenice i dokazi kojima bi se potvrdili navodi pritužbi, odnosno činjenice i dokazi koji bi ukazivali na neprofesionalno ili nezakonito postupanje i ponašanje policijskih službenika.

Građanka M.S. iz Nikšića uputila je pritužbu Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije, u kojoj se žalila na način postupanja i preduzimanja službenih radnji od strane policijskih službenika CB Bar na licu mjesta događaja koji se desio dana 26.07.2016.godine, kada je, kako je navela, napadnuta od svog brata a povodom kojeg događaja je istog dana podnijela prijavu policiji u Baru, uz isticanje primjedbi i na postupanje policijskih službenika u toku trajanja sudskog postupka povodom ovog slučaja.

U sprovedenom postupku unutrašnje kontrole povodom predmetnog slučaja utvrđeno je da su policijski službenici SP CB Bar J.T. i N.I., počinili propust u radu neizdavanjem potvrde o privremeno oduzetom predmetu sa lica mjesta prijavljenog događaja, ali je konstatovano i da je u predmetnom slučaju nastupila apsolutna zastarjelost za pokretanje disciplinskog postupka.

Izvještaj o izvršenim provjerama, sa spisima sačinjenim u postupku unutrašnje kontrole, dostavljen je Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru, na konačnu ocjenu i odlučivanje o postojanju elemenata krivične odgovornosti u radnjama i postupanju policijskih službenika.

Građanin R.A. iz Podgorice uputio je Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije pritužbu na policijskog službenika SP za JRM CB Podgorica Đ.N., zbog načina na koji je preduzimao službene mjere i radnje po prijavi koju je dana 09.10.2017.godine, u CB Podgorica podnio protiv komšija M.R. i Ž.D., zbog toga što su dana 05.10.2017.godine, u jutarnjim časovima, uništavali stablo drveta, cvijeće i živu ogradu u dvorištu stambene zgrade u kojoj živi a koji su na taj način izazvali osjećanje ugroženosti kod njega, njegove supruge i maloljetnog djeteta.

 U sprovedenom postupku unutrašnje kontrole nijesu utvrđene činjenice i dokazi koji bi ukazivali na neprofesionalno ili nezakonito postupanje policijskog službenika u predmetnom slučaju.

Građanin A.D. iz Podgorice uputio je Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije pritužbu na neimenovanog policijskog službenika interventne jedinice SP CB Bar, zbog načina ophođenja u komunikaciji sa njim dana 29.05.2018.godine, prilikom kontrole u saobraćaju na izlasku sa parking prostora u blizini zgrade Osnovnog suda u Baru, tokom službenih radnji koje su policijski službenici, kako je naveo, preduzimali u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.

U sprovedenom postupku unutrašnje kontrole nijesu utvrđene činjenice i dokazi koji bi ukazivali na neprofesionalno ili nezakonito postupanje policijskog službenika u predmetnom slučaju.

Izvor: Portal Analitika

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.