Spojićemo Srbiju i Crnu Goru auto-putem i modernizovati barsku prugu
Mihajlović i Nurković

Mihajlović u posjeti našoj zemlji

Spojićemo Srbiju i Crnu Goru auto-putem i modernizovati barsku prugu

Potpredsjednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je danas u Podgorici da će Srbija nastaviti izgradnju Koridora 11 do Požege i dalje do Boljara, kao i da će do 2021. biti rekonstruisana čitava pruga Beograd-Bar na teritoriji Srbije.

“Infrastrukturno povezivanje je siguran put za bolji život građana, i svaki put, bilo da je auto-put, da je regionalni ili da spaja dvije države, od velikog je značaja. Na tome ćemo ubuduće mnogo više raditi zajedno sa Crnom Gorom, jer nije dovoljno ako svaka država vodi računa samo o svojoj infrastrukturi”, rekla je Mihajlovićeva novinarima nakon sastanka i potpisivanja Memoranduma o razumevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnih projekata između vlada Srbije i Crne Gore, sa ministrom saobraćaja i pomorstva Crne Gore, Osmanom Nurkovićem.

“Na osnovu ovog Memoranduma Srbija i Crna Gora moći će da definišu projekte koje mogu da zajedno da rade u oblasti infrastrukture”, rekla je Mihajlovićeva.

Govoreći o auto-putu na Koridoru 11, koji će povezati Srbiju i Crnu Goru, Mihajlovićeva je rekla da će se formirati zajednička komisija koja će odrediti tačku spajanja trase kroz Srbiju i trase kroz Crnu Goru.

“Nema potrebe da bilo ko sumnja u spremnost Srbije da gradi ovaj auto-put. Do kraja ove godine, imaćemo završeno 103 kilometra od Obrenovca do Preljine, u martu počinjemo radove na deonici Preljina-Požega, a sledeće godine nadam se da ćemo imati projektnu dokumentaciju i mogućnost da počnemo da razgovaramo o komercijalnom ugovoru za poslednju deonicu, od Požege do Boljara, a da za oko dvije godine započnemo radove”, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsjednica Vlade je rekla da je Srbija posle više od 30 godina rekonstruisala prvu dionicu barske pruge, od Resnika do Valjeva, u dužini od 77,6 kilometara, a da se ove godine radi projektna dokumentacija za nastavak rekonstrukcije, na dionicama od Valjeva do granice sa Crnom Gorom.

”Iduće godine očekujemo nastavak radova na rekonstrukciji barske pruge, koji bi mogli biti završeni do kraja 2020. ili početkom 2021. godine. Međutim,  važno je da uz obnovu pruge radimo i na otklanjanju takozvanih nefizičkih barijera, između ostalog kroz uspostavljanje zajedničkih graničnih prelaza, kakav ćemo sa Crnom Gorom imati u Bijelom Polju, jer je nedopustivo da teretni vozovi stoje osam i više sati na graničnom prelazu”, navela je ona.

Ministar Nurković rekao je da je Crna Gora do sada rekonstruisala više od 40 odsto barske pruge na svojoj teritoriji i obezbijedila novih 70 miliona ura iz kredita i grantova koje će uložiti u nastavak rekonstrukcije.

“Cilj nam je da kroz tri godine imamo mnogo kvalitetniju željezničku vezu i bolji transport željeznicom između Srbije i Crne Gore”, rekao je Nurković.

On je dodao da je na sastanku upoznao potpredsjednicu Vlade Srbije sa aktuelnim radovima na auto-putu Boljare-Bar i planovima za nastavak izgradnje drumskog Koridora 11 kroz Crnu Goru.

“Uhvatili smo dobar tempo, najvažnije je da se radovi izvode kvalitetno, a cilj nam je da spojimo auto-puteve koje gradimo na granici kod Boljara”, rekao je Nurković.

On je dodao da je sa potpredsjednicom Mihajlović, između ostalog, razgovarao i o zajedničkim aktivnostima dvije zemlje na suzbijanju sive ekonomije u drumskom prevozu, korišćenju iskustava Srbije sa koncesijom za Aerodrom “Nikola Tesla” za razvoj aerodroma u Crnoj Gori, kao i o odnosima “Montenegro Erlajnza” i Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), za koje će biti formirana posebna komisija.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.