Labudović: Berane raspolaže velikim potencijalom za razvoj turizma
Milica Labudović

Labudović: Berane raspolaže velikim potencijalom za razvoj turizma

Odbornica Demokrata u SO Berane, Milica Labudović kazala je da je Berane grad koji raspolaže velikim potencijalom za razvoj turizma.

"Međutim, u našem gradu turizam je nedovoljno razvijen, a svjesni smo da je stanje tako loše samo usljed nemara i nebrige lokalne samouprave za vrijeme vladavine DPS-a,  neplaniranja i usmjeravanja male količine sredstava u razvoj turizma od strane Vlade Crne Gore. Naš grad raspolaže velikim brojem rijeka, planina, kanjona, planinskih jezera. Dakle, imamo sve što nam je potrebno, samo to treba iskoristiti na pravi način. Ne smijemo zaobilaziti i zapostavljati blago koje imamo, već ga moramo čuvati i umnožiti", rekla je Labudović.

Ona je saopštila da je opština Berane je zahvaljujući očuvanoj životnoj sredini i bogatom kulturnom nasleđu posebno pogodna za razvoj seoskog turizma.

"Rad na razvoju seoskog turizma predstavlja strategiju lokalnog, a samim tim i regionalnog razvoja. Razvijanjem seoskog turizma poboljšaćemo ekonomsko stanje (veći priliv sredstava), a unaprijedićemo i ekološko stanje, tj. očuvaćemo našu životnu sredinu.  U Lubnicama imamo primjer bavljenja seoskim turizmom, ali mi se nećemo zaustaviti na tome. Neophodno je dio sredstava usmjeriti na adaptaciju imanja i porodičnih kuća i u drugim selima koja imaju veliki potencijal. Ono što ćemo sprovesti je rad na povećanju broja seoskih domaćinstava za bavljenje ovom djelatnošću i standardizacija usluga. Na taj način ćemo domaćim i stranim turistima promovisati naša sela, tradicionalnu hranu, bogatu floru i faunu i prirodu na kojoj nam mnoge zemlje mogu pozavidjeti", kazala je Labudović.

Prema njenim riječima pored Žabljaka, Kolašina, Rožaja i u Beranama "imamo planine pogodne za ski staze, ali razlika je u tome što one predstavljaju neiskorišćeni potencijal."

"Još uvijek nemamo skijaške staze kojima se možemo pohvaliti, gdje će dolaziti turisti iz države i regiona i gdje ćemo organizovati školu skijanja za osnovce iz našeg grada. Vladi Crne Gore nije bilo interesantno da izdvoji sredstva koja će usmjeriti na osposobljavanje makar ski staze na našim Lokvama i istoimenog hotela. Takođe, usmjeravanje sredstava zaostaje i za obnavljanje vjerskih objekata i rekonstrukciju spomenika kulture koji naš grad čine privlačnim i za razvoj kulturnog turizma. Od opšteg značaja za naš grad je realizacija projekta put Berane - Lubnice - Kolašin. Jedna dionica ovog puta je urađena, ali nastavak i završetak radova čekamo. U okviru ovog projekta od izuzetnog značaja je tunel koji povezuje ski centar Kolašin sa Jelovicom. Svi možemo zaključiti da je ovaj put i te kako važan za razvoj turizma u našoj opštini i tražićemo od Vlade Crne Gore da završi započeto. Pitamo ih šta je u pitanju, nedostatak sredstava ili nedostatak volje zato što DPS nije na vlasti u Beranama? Demokratska Crna Gora će uraditi sve da od Berana napravi grad koji će biti poželjna turistička destinacija, jer zaista ima potencijala. Građanima ćemo obezbijediti egzistenciju, a turistima iz zemlje i svijeta ćemo omogućiti da u Beranama kvalitetno provedu svoje vrijeme. Ono što je najbitnije smanjićemo nezaposlenost i spriječiti mlade da bolje uslove života traže u Glavnom gradu ili inostranstvu", zaključila je Labudović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.