Damjanović: Povlašćeni dužnici guše javne finansije
ilustracija

Neravnopravan poslovni ambijent

Damjanović: Povlašćeni dužnici guše javne finansije

Reprogram poreskog duga ne može biti ozbiljan način rješavanja tog problema, naročito ako je primjena Zakona selektivna, kao što je selektivnost u obračunu i naplati poreskih obaveza tokom posljednje decenije i dovela do toga da je iznos poreskog duga jednak iznosu tekućeg državnog budžeta, kaže za Kodex Aleksandar Damjanović nezavisni poslanik u crnogorskom Parlamentu komentarišući činjenicu da je nekoliko najvećih dužnika iz poreskog reprograma napravilo novih 14 miliona eura obaveza prema državi.

Nadležni ministar prokomentarisao je toleranciju države prema njima činjenicom da ta preduzeća zapošljavaju veliki broj radnika.

"Taj poreski dug, naročito većih poreskih dužnika imao je i ima svoj politički iskaz u izbornoj i svakoj drugoj podršci vlastima da očuvaju sistem u kome se dužnici nagrađuju, a redovne poreske platiše snose teret nelojalne konkurencije i tržišnih poremećaja usljed jeftinog, a počesto i besplatnog ‘kreditiranja’ poreskih dužnika od strane države", kaže za Kodex Damjanović.

Neprimjenjivanje i kršenje Zakona o poreskoj administraciji je uslovilo da poreski dug kontinuirano raste, iako je Damnjanović još prije 9 godina u Skupštini Crne Gore prvi ukazao na taj problem i od tada zahtijevao da se primijene hitne mjere za zaustavljanje tog trenda.

Damjanovic Damjanović: Država se umjesto porezima finansira novim zaduženjima

"Ali naprotiv, nadležni su čak i donosili tzv. lex specijalise o otpisu kamate na poreski dug izlazeći u susret unaprijed probranim pravnim i fizičkim licima, o čemu svjedoči najbolje spisak lica kojima je oproštena kamata, pri čemu su neki sada subjekti Zakona o reprogramu i duguju još više. Takođe, način na koji je definisana odgovornost imovinom poreskih dužnika je davala i daje prostor za namjerne stečajeve u kojima se ogroman dug na kraju prebacuje na teret države i drugih povjerilaca, dok vlasnici tih kompanija ne odgovaraju sopstvenom imovinom, već je uvećavaju ‘isisavanjem’ imovine svojih kompanija koje su gurnuli u stečaj", kaže za Kodex poslanik u crnogorskom Parlametu Aleksandar Damjanović.

Imajući u vidu da se kroz više tzv. lex specijalis zakona derogira i sam poreski sistem, opraštanjima i umanjenjima standardnih poreskih obaveza, jasno je da je ključna posljedica neravnopravan poslovni ambijent i nepostojanje zdrave tržišne konkurencije, u kojoj povlašćeni dužnici guše javne finansije i zdravi dio privrede što dodatno slabi crnogorske ekonomske performanse, ali i onako nizak poslovni moral u privredi. 

"Bez krupnih ekonomskih promjena koje su moguće samo uz političke promjene, neće se izaći iz tzv. “dužničke ekonomije”, u kojoj se država umjesto porezima finansira novim zaduženjima, a poreske neplatiše će i dalje dobijati ‘državnu pomoć’ u smislu tolerisanja poreskog duga, dok će zdravi dio naše privrede, pri tom i politički ‘nepodobne’ uzimati nimalo jeftine bankarske kredite", zaključuje razgovor za Kodex Damjanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.