Ovi simptomi ukazuju da ćete uskoro ući u menopauzu
ilustracija

Reagujte na vrijeme

Ovi simptomi ukazuju da ćete uskoro ući u menopauzu

Perimenopauza ili predmenopauza predstavlja period u kojem se tijelo priprema za period neplodnosti (menopauza), a evo koji se simptomi javljaju kod većine žena.

U perimenopauzi jajnici proizvode manje estrogena, a ovaj period se najčešće javlja u četrdesetim godinama, a neka istraživanja pokazuju da žene pušači ulaze u menopauzu nekoliko godina ranije. 

Simptomi koji ukazuju na predmenopauzu su: talasi vrućine, crvenilo u licu i pojačano znojenje, često se osjećate umorno i pospano, brzo mijenjate raspoloženja, neredovna menstruacija, oslabljena kognitivna funkcija, znojite se tokom noći, želja za seksom slabi, javljaju se bol u zglobovima i mišićima, kao i problemi sa mokrenjem i stalno ste gladni, piše Lepa & srećna.

Stručnjaci ističu da mnoge žene nepripremljene ulaze u menopauzu, a često dolazi i do gubitka samopouzdanja zbog promjena u izgledu. Kod nekih žena mijenja se koža, kosa počinje da opada, dok se neke drastično ugoje, zato je važno da na vrijeme reagujete na simptome i razgovarate sa stručnim licima.

Postoje određeni dodaci ishrani na biljnoj bazi koji mogu ublažiti simptome menopauze, ali važno je da se konsultujete sa ljekarom i saznate kako da najbolje regulišete lučenje hormona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.