Vatikan od nedelje zvanično pod svoje okrilje stavlja Međugorje

Vatikan od nedelje zvanično pod svoje okrilje stavlja Međugorje

Bivši poljski nadbiskup Henrik Hoser, kojeg je papa Franja imenovao apostolskim vizitatorom za Međugorje, održaće u nedelju prvu misu u tom mjestu u Hercegovini, čime će biti ozvaničeno da Vatikan pod svoje okrilje stavlja ovo sveto mjesto za katolike pošto vjeruju da se tu ukazala Bogorodica.

Sarajevski portal Kliks navodi da je Hoserov glavni zadatak poboljšanje rada sveštenika sa hodočasnicima i da su njegova ovlašćenja vrlo široka pa će vjerovatno uticati i na kadrovska pitanja, za koja je do sada bio merodavan isključivo mesni biskup.

Navodi se da to podrazumijeva dovođenje novih, i to stranih sveštenika u međugorsku župu, ali i uticaj na izbor župnika.

Portal navodi da je Rimokatolička crkva decenijama bila suzdržana prema Međugorju i na snazi je bila izjava Biskupske konferencije Jugoslavije iz 1991. koja nije branila hodočašća, ali nije ni utvrdila da se radi o natprirodnim ukazanjima.

Navodi se da se preokret se desio 2010. godine kada je papa Benedikt XVI imenovao kardinala Kamila Ruinija, a rad je nastavio papa Franja, koji je prošle godine u Međugorje uputio Hosera kako bi analizirao pastoralnu situaciju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.