Naučite da budete srećni, to je stvar izbora
Ilustracija

Malo vam treba

Naučite da budete srećni, to je stvar izbora

Teško je baš cijelu godinu proživjeti bez stresa. Međutim, uprkos svim preprekama mnogi su optimisti i nadaju se kako će im sljedeća godina biti bolja. Nego, to uveliko zavisi od nas.

Stručnjaci kažu da je sreća naš izbor i da ne zavisii samo od spoljnjih uticaja. Odlukom da budemo srećniji možemo u svoj život unijeti neke pozitivne vibracije. Priznajte, je li zaista vaš krajnji domet upis u teretanu?

1. Izlazite

Istraživanja pokazuju da izlasci smanjuju stres, povećavaju nivo serotonina i podižu raspoloženje.

2. Družite se s djecom

Ukoliko nemate svoju djecu, družite se s nećacima, djecom svojih prijatelja ili susjeda. Malena djeca imaju najbolje poglede na život.

3. Meditirajte

Brojna istraživanja pokazuju da meditiranje može doprinijeti pozitivnom stavu i sreću. Osim toga, dobro je i za snižavanje krvnog pritiska.

4. Nabavite kućnog ljubimca

Dokazano je da su vlasnici kućnih ljubimaca sretniji i pod manjim stresom.

5. Recite ‘hvala’

Zahvalnost može pomoći da se usredsredite na pozitivne aspekte u svom životu. Zahvalite onome ko vam je drag samo zato što postoji u vašem životu.

6. Čitajte knjige

Osim nekonvencionalnih zdravstvenih beneficija, dobra knjiga vas može ‘odvesti’ na neko drugo, pozitivno mjesto.

7. Plešite i pjevajte

Jeste li primijetili kako vam raspoloženje raste čim čujete taktove svoje omiljene pjesme? To nije slučajnost. Istraživanja su pokazala kako vam ples i pjevanje u trenutku mogu podići raspoloženje.

Net.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.