IPARD like 2: Podrška unapređenju kvaliteta sirovog mlijeka
Foto: Gov.me

IPARD like 2: Podrška unapređenju kvaliteta sirovog mlijeka

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas javni poziv za dodjelu sredstava za mjeru Podrška investicijama u poljoprivredna gazdinstva sa ciljem unaprijeđenja kvaliteta sirovog mlijeka – IPARD like 2.

Investicije koje će se podržati kroz IPARD like 2.4 poziv za dodjelu sredstava bespovratne podrške su nabavka aparata ili pokretnih sistema za mužu i opreme za hlađenje mlijeka, odnosno laktofriz, kanta sa potopnim hladnjakom i kanta sa rotacionim hladnjakom.

U pozivu se navodi da će se podržati nabavka samo nove opreme i uređaja, a neće se podržati nabavka poljoprivrednih inputa, troškovi nastalih plaćanjem carina i ostali operativni troškovi, kupovina ili zakup zemljišta.

Zahtjev za podršku se može dostaviti do 21. septembra, a odobravanje primljenih zahtjeva će se obavljati nakon završetka poziva.

Od kriterijuma prihvatljivosti, korisnik mora biti upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava, podnosilac zahtjeva mora da posjeduje najmanje tri uslovna grla, odnosno tri mužna grla goveda ili 30 koza/ovaca, registrovana u Upravi za bezdjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Korisnik mora biti državljanin Crne Gore sa prebivalištem u Crnoj Gori, a to ne može biti preduzeće u državnom vlasništvu ili državna insistucija.

Ukoliko korisnik stavlja mliječne proizvode na tržište, najkasnije prije konačne isplate podrške, mora biti registrovan ili podnijeti zahtjev za registraciju objekta kod Uprave za bezvjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Korisnici su građani koji imaju najmanje 18 godina u trenutku podnošenja zahtjeva i manje od 70 godina po zaključenju poziva.

Korisnici podrške su poljoprivredna gazdinstva upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, u skladu sa Pravilnikom o obliku i načinu vođenja registra subjekata i registra poljoprivrednih gazdinstava najkasnije do datuma podnošenja zahtjeva za dodjelu podrške.

Minimalni iznos prihvatljive investicije iznosi hiljadu EUR sa porezom na dodatu vrijednost (PDV), a maksimalni iznos 20 hiljada EUR.

Ukoliko su troškovi investicije manji od hiljadu EUR ili veći od 20 hiljada EUR zahtjev za podršku će biti odbijen.

Poziv se objavljuje u okviru IPARD like 2 projekta, koji finansira Evropska unija (EU), a implemetira Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Svjetskom bankom (SB).

Cilj te mjere je stvaranje dodatne vrijednosti u primarnoj poljoprivredno-stočarskoj proizvodnji, kroz uvođenje i poštovanje higijenskih standarda na poljoprivrednim gazdinstvima.

Rtcg/Mina biznis

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.