Đukanović odlikovao Ueharu: Crna Gora je za mene velika zemlja
Foto: Kabinet Predsjednika CG

Oproštajna posjeta

Đukanović odlikovao Ueharu: Crna Gora je za mene velika zemlja

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadorku Sjedinjenih Američkih Država Margaret Ueharu i odlikovao je ordenom crnogorske zastave drugog stepena, za zasluge i izuzetan doprinos unapređenju odnosa dvije države tokom njenog diplomatskog mandata u Crnoj Gori.

"Iskazujući visoko poštovanje za ukupan angažman tokom boravka u Crnoj Gori Predsjednik je zahvalio ambasadorki Uehara na posvećenosti daljem razvoju veza između Crne Gore i SAD-a, koje baštine prijateljske i partnerske odnose.

Posebno je ukazao na dva događaja koji svjedoče o tome: prijem Crne Gore u NATO, i ključna podrška ambasadorke i SAD-a na tom putu, kao i prošlogodišnja posjeta potpredsjednika Majka Pensa, koja je potvrda dugogodišnjih partnerskih odnosa dvije države", saopšteno je iz kabineta Đukanovića.

IMG6583

Đukanović je podsjetio da Crna Gora i SAD imaju razvijenu saradnju u gotovo svim oblastima.

"Posebnu zahvalnost iskazao je za podršku koju Crna Gora ima u reformi policije i pravosuđa, u cilju efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i jačanja vladavine prava, kao i odličnu saradnju u oblasti odbrane sa Pentagonom i državom Mejn", navodi se u saopštenju.

On je pozdravio nastavak saradnje u okviru Fulbrajtove akademske razmjene, kojom se dugoročno unapređuje obrazovanje mladih u Crnoj Gori. Tim povodom bilo je riječi i o dodatnim programima koji bi mladima omogućili sticanje novih vještina i znanja.

IMG6601

On je iskazao uvjerenje u još dinamičniji razvoj ekonomskih veza, usvajanje visokih standarda i vrijednosti američkog biznisa, važnih za dalji ubrzan ekonomski napredak Crne Gore.

"Partnerstvo Crne Gore i SAD će pomoći da dalje razvijamo Crnu Goru do demokratskog i ekonomskog nivoa modernih evropskih zemalja", kazao je Đukanović.

Ambasadorka SAD-a je zahvalila na priznanju i poručila da iz Crne Gore odlazi sa saznanjem da je nakon ostvarenja strateškog cilja - ulaska u NATO, nezavisnost Crne Gore činjenica koju niko ne može osporiti, kao ni njen ekonomski razvoj i prosperitet.

„Crna Gora je za mene velika zemlja, koja je uspješno odgovorila izazovima na putu članstva u Alijansu i ostala stub stabilnosti na Balkanu“, kazala je Uehara.

Obostrano je ocijenjeno da saradnja Crna Gore i SAD doprinosi i procesu integracija u Evropsku uniju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.