I dobri holesterol može da donese velike probleme
Foto: Ilustracija

Žene u menopauzi

I dobri holesterol može da donese velike probleme

Holosterol se dijeli na "dobar" i "loš", a ovaj drugi obično se dovodi u vezu sa nepravilnom ishranom ili stresom, te povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ipak, nove studije pokazuju da ovaj dobar holesterol može da bude uzrok srčanih problema kod žena nakon menopauze. 

Dugo se smatralo da je povećani HDL holesterol (zdravi holesterol, nasuprot LDL-u) pokazatelj zaštićenosti od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, načunici na Univerzitetu u Pitsburgu su otkrili da hormonske promjene tokom menopauze mogu da dovedu do toga da ove zdrave krvne masti postanu štetne. 

To se dešava zato što u periodu menopauze pojedine čestice holesterola postaju veće. Tada dolazi do ateroskleroze, odnosno učvršćivanja arterija, a tako se povećava rizik od infarkta, usljed nastanka krvnih ugrušaka, prenosi Independent. 

Istraživači ovu tvrdnju potkrepljuju činjenicom da se stope ženskih srčanih oboljenja dramatično povećavaju nakon menopauze.

Poznat kao HDL (lipoprotein visoke gustine), smatra se "dobrim", jer nosi opasni LDL (lipoprotein niske gustine) do jetre koja ga tu prerađuje. To omogućava normalan protok krvi i pomaže arterijama da ostanu otvorene. 

Testovi holesterola mjere samo ukupni nivo dobrog holesterola, koji ljekari koriste za prepisivanje lijekova ili preporučuju ishranu i promjene u vježbanju, kako bi pomogli u povećanju njegovog nivoa. 

Profesorka sa Univerziteta u Pitsburgu Samar El Kudari kaže da ovo mora da se mijenja, bar za žene u postmenopauzi. 

Njen tim je pronašao da izračunavanje dobrog nivoa holesterola nije dovoljno jer je kvalitet važan koliko i količina. 

Kako objašnjava profesorka, kod žena srednjih godina i onih starijih ne odražava se nužno sveukupna koncentracija i distribucija holesterola, jer su one, tokom perioda menopauze, podložne raznim fiziološkim promjenama u hormonima, lipidima, i vaskularnom zdravlju. 

"Ova studija potvrđuje naš prethodni rad na drugoj grupi žena i predlaže da ljekari treba pažljivo da pogledaju i tip HDL-a, jer veći HDL holesterol možda nije uvek zaštitni u postmenopauzi, kako se smatra", savetuje ona. 

Dodaje i da je ovo važno jer, ukoliko je dobar holesterol visok, to često može da prikrije značajan rizik od srčanih oboljenja.

menopauza

ilustracija

Najnovijom analizom na 1.138 žena između 45. i 84. godine Kudari je utvrdila da tradicionalna mjera dobrog holesterola ne predstavlja preciznu sliku rizika od srčanih oboljenja. 

Žene, koje su prošle kroz menopauzu kasnije i imale visoke nivoe dobrog holesterola, takođe mogu da razviju aterosklerozu 10 ili više godina, ističe ova studija. 

Ipak, kako stare, kvalitet holesterola može da se obnovi, stvarajući ponovnu zaštitu za kardiovaskularni sistem. 

Naučnici ponavljaju da je veća koncentracija ukupnih HDL čestica povezana sa nižim rizikom od pomenutih oboljenja, ali da treba biti obazriv. 

Pored toga, pronalazak velikog broja malih HDL čestica pogodan je za žene u postmenopauzi. 

Za razumijevanje istinskog kardiovaskularnog zdravlja ključno je prepoznavanje odgovarajuće metode za mjerenje aktivnog i dobrog holesterola.

Izvor: B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.