Uništeno 1.357 komada oružja danas u Institutu za crnu metalurgiju (FOTO)
Foto: MUP Crne Gore

Jačanje svijesti o štetnosti

Uništeno 1.357 komada oružja danas u Institutu za crnu metalurgiju (FOTO)

Ministarstvo unutrašnih poslova Crne Gore, uz podršku Evropske unije i UNDP/SEESAC (Centra za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi), uništilo je danas u nikšićkom Institutu za crnu metalurgiju 1357 komada oružja i 145 djelova za oružje.

 Događaj je podržala i Misija u Crnoj Gori Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi (OEBS), kao i nevladina organizacija Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

Govoreći na današnjem događaju, organizovanom povodom Međunarodnog dana uništavanja oružja, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dragan Pejanović, kazao je da je ovim činom još jednom potvrđena spremnost Crne Gore da učestvuje u koordinisanim regionalnim naporima u cilju unapređenja svijesti o problemu posjedovanja oružja, o opasnostima i štetnim posljedicama posjedovanja ilegalnog oružja, i potrebi njegovog smanjivanja radi povećanja bezbjednosti, saopšteno je iz Ministarstva unutrasnjih poslova i javne uprave. 

Državni sekretar Pejanović pozvao je građane koji posjeduju ilegalno oružje, da ga, bez pravnih posljedica, dobrovoljno vrate policijskim službenicima, i na taj način daju doprinos ličnoj, porodičnoj i ukupnoj bezbjednosti, kao i akciji „Poštuj život, vrati oružje“, koja je i dalje u toku. 

Šefica Misije OEBS u Crnoj Gori, Maris Davije, pohvalila je napore koje Crna Gora preduzima na planu podizanja svijesti o štetnosti posjedovanja ilegalnog oružja, i najavila buduću podršku te Organizacije na planu daljeg razvoja kapaciteta i unapređenja uslova, koji doprinose većeoj sigurnosti u zemlji i regionu.

Pomenutim aktivnostima, kako su istakli ambasadorka Davije, kao i šef Sektora za demokratsko upravljanje i Sektora za ekonomiju i životnu sredinu u Kancelariji UNDP u Crnoj Gori, Tomica Paović, daje se doprinos ispunjavanju obaveza proisteklih iz međunarodnih dokumenata, i naglasili da Crna Gora prednjači u regionu po pitanju sprovođenja tih politika. 

Paović je istakao da su u prethodne tri godine, koliko traje zajednička kampanja „Poštuj život, vrati oružje“, koju sporovode MUP, OEBS, UNDP i CDT, uz finansijsku podršku EU i Ambasade SR Njemačke, postignuti izuzetni rezultati, te da brojke govore u prilog tome da su građani sve svjesniji opasnosti posjedovanja oružja i da se sve više trude da očuvaju sopstvenu bezbjednost, kao i bezbjednost cjelokupne zemlje. 

Međunarodni dan uništavanja oružja, koji se svake godine u svijetu obilježava 9. jula, podsjeća nas na opasnost koju višak oružja, kao i nedovoljno obezbijeđeno i nelegalno oružje, predstavlja za našu sigurnost i bezbjednost. U akcijama je do sada ukupno uništeno 4.412 komada vatrenog oružja i 900 komada djelova oružja. Takođe, kroz aktivnosti je u junu ove godine uništeno 27.757 metaka, a u septembru je planirano da se istopi još 24.673 metaka, tako da će do kraja godine broj uništenih metaka dostići oko 53.000 komada.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.