NATO odgovorio Trampu nakon izjava o CG: Napad na jednu članicu, napad na sve
Ilustracija

Klauzula kolektivne odbrane NATO, član 5 (Povelje) bezuslovna

NATO odgovorio Trampu nakon izjava o CG: Napad na jednu članicu, napad na sve

Visoki zvaničnik NATO podsjetio je SAD da imaju obavezu poštovanja principa uzajamne odbrane u slučaju agresije jedne od članica Alijanse.

To je uslijedio kao odgovor jer je američki predsjednik Donald Tramp nedavno iznio sumnje o slučaju Crne Gore,prenosi Beta.

"Klauzula kolektivne odbrane NATO, član 5 (Povelje) je bezuslovna i kao od armiranog betona. To znači da napad na jednu našu članicu predstavlja napad na sve nas", rekao je Frans presu neimenovani visoki zvaničnik Alijanse.

Taj zvaničnik je dodao da je Tramp jasno rekao na nedavnom samitu u Briselu da su SAD u potpunosti posvećene prema obavezama u NATO-u i da je savez jak. 

Tramp je u izjavi Foks njuzu emitovanom u utorak uveče doveo u pitanje uzajamnu odbranu članica ukoliko je jedna od njih napadnuta. 

Američki predsjednik je rekao da je "Crna Gora vrlo mala zemlja s vrlo jakim i agresivnim ljudima" čija bi agresivnost mogla da izazove treći svjetski rat. 

Crna Gora je u proljeće 2017. godine postala 29. zemlja članica NATO. 

Vlada Crne Gore je reagujući na Trampovu izjavu saopštila u četvrtak da je ponosna na svoju tradiciju i mirnodopsku politiku i da Crna Gora doprinosi miru i stabilnosti u Evropi i u čitavom svijetu. 

Frans pres je podsjetio da je Tramp već imao "neprijatan odnos" prema Crnoj Gori na svom prvom samitu NATO u maju 2017. godine kada je odgurnuo crnogorskog premijera Duška Markovića kako bi stao u prvi red ispred kamera.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.