Od svakih 800 osoba u SAD jedna je moderni rob!
ilustracija

U svijetu najmanje 40,3 miliona

Od svakih 800 osoba u SAD jedna je moderni rob!

Prema najnovijim podacima, u svijetu se trenutno nalazi najmanje 40,3 miliona modernih robova, od čega je više od 400.000 njih u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Fondacija Walk Free objavila je izvještaj Indeksa globalnog ropstva, prema kojem je uvrđeno da je ropstvo modernog vremena sve proširenije u razvijenim zemljama.

Moderno ropstvo pojam je koji obuhvata trgovinu ljudima, prisilan rad, dužničko ropstvo, trgovinu seksualnim uslugama, prisilni brak i druge oblike eksploatacije nalik ropstvu.

Free Walk u izvještaju je navedeno kako je broj modernih robova u razvijenim zemljama mnogo veći nego što se misli, a pretpostavlja se da samo u SAD-u postoje 403.000 modernih robova. Prema ovim podacima, među svakih 800 osoba u SAD-u jedna je moderni rob, javlja Anadolija.

Broj modernih robova u Velikoj Britanji je oko 136.000, a navodi se kako je u Australiji, Francuskoj, ali i brojnim drugim evropskim zemljama broj modernih robova sve veći.

U izvještaju je takođe, naglašeno kako razvijene zemlje uvoze proizvode vrijedne milijardama dolara, a za koje je sumnjivo u kakvim uslovima su proizvedeni, čime se u značajnoj mjeri podržava moderno ropstvo.

U Sjevernoj Koreji je svaki deseti stanovnik žrtva prisilnog rada, procjenjuje se da ovoj zemlji postoji 2,6 miliona modernih robova. Sjevernu Koreju prate Eritreja, Burundi, Centralnoafrička Republike i Avganistan. U Indiji je u 2016. godini zabilježeno 18,4 miliona modenih robova, a ovaj broj je nakon toga pao na osam miliona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.