Predat zahtjev za legalizaciju objekta  izgrađenog u blizini Manastira Dajbabe
Manastir Dajbabe

Obaviještena ubranstičko građevinska inspekcija

Predat zahtjev za legalizaciju objekta izgrađenog u blizini Manastira Dajbabe

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC obavijestila je ubranstičko građevinsku inspekciju Ministarstva održivog razvoja da su predali zahtjev za legalizaciju objekta koji je ilegalno izgrađen u blizini Manastira Dajbabe, rečeno je iz ovog Vladinog resora.

Naveli su da je zahtjev za legalizaciju za objekat predat Sekretarijatu za planiranje prostora i uređenje prostora koji će dalje postupati, sa dokazom o predaji zahtjeva.

Po ovom zahtjevu za legalizaciju dalje postupa i rješava Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora glavnog grada Podgorica, a shodno zakonu saopštili su oni Pobjedi kratko. Uprava za zaštitu kulturnih dobra, međutim, oštro je reagovala zbog pokrenutog procesa legalizacije. Iz ove ustanove kazali su za Pobjedu da je za njih neprihvatljiva legalizacija objekta koji je Srpska pravoslavna crkva izgradila u porti Manastira Dajbabe u Podgorici, jer je u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobara i samim postulatima zaštite kulturnih dobara i očuvanja njihovih zatečenih vrijednosti.

Podsjećaju da je u zakonu navedeno daje zaštita kulturnih dobara od javnog interesa, a da su ciljevi zaštite kulturnih dobara očuvanje i unapređivanje kulturnih dobara i njihovo prenošenje budućim generacijama u autentičnom obliku. Nužno je u tom smislu, dodaju oni, spriječiti radnje i aktivnosti kojima se može promijeniti izgled, svojstvo, osobenost, značenje ili značaj kulturnog dobra.

“Pomenuti nelegalni objekat ne može biti u funkciji Manastira, već naprotiv, njegovom izgradnjom devalvirane su vrijednosti kulturnog dobra Manastira Dajbabe”, istakli su iz Uprave.

Podsjetili su, takođe, da je Manastir Dajbabe osnovao 1897. godine kaluđer Simeon Popović koji je u prirodnoj pećini formirao crkvu posvećenu Uspenju Bogorodice, a sam je i oslikao njenu unutrašnjost. U pitanju je, kako su pojasnili, vrlo specifična crkva, kojoj novi objekat konkuriše.

“Da ne govorimo da novosagrađeni objekat u manastirskoj porti nije imanentan graditeljstvu ovih prostora, on nema uporište u našoj sakralnoj arhitekturi. Njegovom gradnjom narušen je integritet, osobenosti, karakter Manastira Dajbabe, njegove umjetničke, istorijske, ambijentalne i druge vrijednosti”, negoduju oštro iz Uprave.

Ponovili su da je ilegalni objekat izgrađen u neposrednoj blizini kulturnog dobra Manastira Dajbabe, u njegovoj porti, suprotno Zakonu o zaštiti kulturnih dobara, važećem planskom dokumentu, kao i zakonskoj regulativi koja se odnosi na izgradnju objekata.

Iz Mitropolije crnogorsko primorske SPC Pobjedi još nijesu odgovorili na pitanja koja se tiču slučaja ilegalne gradnje kojom se narušava kulturno dobro Manastira Dajbabe.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.