Slučaj
Igor Lukšić

Katnić proširuje optužnicu

Slučaj "Primorka": Bivši premijer Igor Lukšić ponovo na saslušanju

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić vratio je na dopunu optužnicu protiv 16 lica osumnjičenih u slučaju "Primorka". Prema pouzdanim saznanjima Dana, optužni akt vraćen je kako bi se saslušao bivši premijer Igor Lukšić, koji je potpisao spornu garanciju preko koje je država, prema sumnjama SDT-a, oštećena za 20 miliona eura.

On je preksinoć pozvan na saslušanje u svojstvu svjedoka. Međutim, iako se Lukšić pojavio u tužilaštvu saslušanje je odloženo za početak sljedeće sedmice, kada se steknu uslovi za to.

Optužnica u ovom slučaju bila je već napisana i predata glavnom specijalnom tužiocu koji je uočio određene nedostatke i vratio je na dopunu. Nakon dodatnih ispitivanja SDT-a očekuje se i da će spisak optuženih biti proširen. Naime, na osnovu dosad prikupljenih podataka došlo se do sumnje da je još neko učestvovao u malverzacijama u slučaju Primorka. Upravo zato Katnić je naredio da se bivši premijer, kao i još nekoliko osoba ponovo saslušaju.

Katnić je krajem prethodnog mjeseca u Skupštini, predstavljajući rezultate SDT-a, saopštio da je optužnica u slučaju Primorka napisana i da mu je predata na provjeru.

Optužni akt koji je vraćen na dopunu podignut je protiv bivšeg savjetnika u ambasadi Crne Gore u Briselu Predraga Stamatovića, generalnog sekretara Zajednice opština Crne Gore Refika Bojadžića, nekadašnjeg člana borda direktora Elektroprivrede Crne Gore Borisa Buškovića, nekoliko službenika Ministarstva finansija i lica koja su osumnjičena da su izdajući nezakonitu garanciju za dodjelu državne pomoći kompanijama Nebojše Boškovića, oštetili državu za više od 20 miliona eura u sličaju Primorka.

Ovaj posao potpisao je tadašnji potpredsjednik Vlade Igor Lukšić. Potpis na spornu garanciju je stavio na osnovu zaključka tadašnje Vlade, donijetog na osnovu nezakonitog rješenja Komisije za dodjelu državne pomoći.

Grupi od šesnaest optuženih na teret se stavljaju krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja i putem pomaganja i zloupotreba službenog položaja, izvršenih na organizovan način.

Među optuženima su i slovenački državljanin Črtomir Mesarič i srpski državljani Svetozar Marković i Milenko Marković, zatim vlasnik Krisma grupe Nebojša Bošković, njegova supruga Biljana, Vinka Marović, Sonja Bećović, Šefik Kurtagić, Mitar Bajčetić, Darko Konjević, Irena Mijanović i Vukica Perović.

U optužnici koja će narednih dana biti dostavljena Višem sudu u Podgorici na provjeru se navodi da je crnogorska vlada 2010. dala saglasnost za kredit zaključen između NLB Montenegro banke AD Podgorica i preduzeća Melgonija primorka iz Bara u iznosu od četiri miliona eura, za kredit od 14,4 miliona eura, koji je podignut u NLB banci. Za kredit je, osim vladinih garancija, založena i kompletna imovina preduzeća Primorka, čijim radnicima je bio i namijenjen.

Međutim, sredstva kredita usmjerena su kao pokriće i obaveze za potrebe firmi koje pripadaju Nebojši Boškoviću, Krisma motors, u iznosu od 2,77 miliona eura. Krismi trejd je preusmjereno 6,55 miliona, a Primorki 5,07 miliona eura, dok radnici nijesu isplaćeni iako je kredit bio namjenski, odnosno za servisiranje zaostalih zarada radnika, povezivanja radnog staža, izrade socijalnog programa, obaveze prema dobavljačima.

Bošković se tereti da je zajedno sa bivšim direktorom NLB banke Mesaričem osmislio kriminalni plan da se preko njegovih firmi Krizma trejd, Krizma motors i Melgonija primorka, u programiranom stečaju Primorke, kupi imovina tog preduzeća po povoljnim uslovima.

Izvor:Dan

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.