Zaštićene crnogorska pršuta i stelja

Uspješno prošli proceduru

Zaštićene crnogorska pršuta i stelja

Brendirana još dva proizvoda koja dolaze sa sjevera Crne Gore. Prehrambeni artikli obilježeni su oznakom porijekla.

Crna Gora je zaštitila još dva proizvoda. "Crnogorska goveđa pršuta" i "crnogorska stelja" uspješno su prošli proceduru zaštite, čime su se ova dva proizvoda pridružila "njeguškoj pršuti" i "pljevaljskom siru" na listi zaštićenih oznakama kvaliteta na nacionalnom nivou.

Ovi proizvodi zaštićeni su oznakom porijekla koja predstavlja najviši oblik zaštite.

Crnogorska goveđa pršuta je suvomesnati proizvod od goveđeg mesa ekstra, prve i druge kategorije, soljen i dimljen na bukovom ili grabovom drvetu, dok je crnogorska stelja suvomesnati proizvod od otkoštenog dimljenog i sušenog ovčijeg mesa, soljen i dimljen na bukovom ili grabovom drvetu.

Crnogorska goveđa pršuta proizvodi se u sjevernom dijelu Crne Gore, planinskom području sa specifičnim uslovima spoljašnje sredine. Za specifične karakteristike ovog proizvoda, zaslužan je kvalitet mesa, ali i umijeće proizvođača u svim fazama proizvodnje, od uzgoja životinja na farmama do prerade u prerađivačkim objektima.Proceduru zaštite ova dva proizvoda pokrenula je NVO "Udruženje za kvalitet mesa sjevera Crne Gore", koje je formirano kroz projekat koji je 2015. godine pokrenulo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Organizacijom UN za hranu i poljoprivredu.

Zaštita ova dva proizvoda značiće benefit u djelu ostvarivanja dodatne vrijednosti na tržištu, mogućnost bolje valorizacije, posebno kroz turističku potrošnju, kao i zaštitu od zloupotreba i imitacija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.