Započela saradnja na projektu pružanja pomoći u oblasti čišćenja teritorije od NUS-a
Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Potpisan Memorandum

Započela saradnja na projektu pružanja pomoći u oblasti čišćenja teritorije od NUS-a

Direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a Mirsad Mulić i direktor Ustanove za jačanje ljudske bezbjednosti (ITF), humanitarne organizacije uspostavljene od strane Vlade Republike Slovenije, Tomaž Lovrenčič, potpisali su danas Memorandum, kojim je i zvanično otpočela saradnja na projektu pružanja pomoći u oblasti čišćenja teritorije od neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS), zaostalih iz prethodnih ratova, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Potpisivanjem ovog memoranduma, kako je kazao Mulić, Vlada Crne Gore u saradnji sa ITF-om u naredne dvije godine realizovaće aktivnosti u dijelu opremanja magacina za skladištenje NUS-a, opremanje poligona za njihovo uništavanje, a od sredstava projekta čija je ukupna vrijednost 1.750.000 dolara, finansiraće se, između ostalog, i istraživanje tunela Potkop u opštini Herceg Novi, koji je na samom završetku II svjetskog rata bio miniran i srušen, a u čijoj su neposrednoj blizini veoma važni turistički objekti, poput Porto Montenegra, Porto Kumbora i turističkog kompleksa Luštica. 

Izrazivši zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma, direktor ITF-a Lovrenčič je iskazao uvjerenje da će se realizacija projekta imati pozitivan socijalni, ekonomski i ekološki uticaj na život građana Crne Gore i njihovu životnu okolinu. 

Današnjem potpisivanju Memoranduma prisustvovali su i ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori, Nj.E. Mitja Močnik, kao i predstavnik Kancelarije za bilateralnu saradnju i odbranu u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici, Brian Mcllenan, čija je Vlada glavni donator ovog projekta. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.