Mikić: Zdravstveni sistem je kao protočni bojler, hitno potrebne reforme
Zoran Mikić

Mikić: Zdravstveni sistem je kao protočni bojler, hitno potrebne reforme

Loše sprovedene reforme u oblasti zdravstva u Crnoj Gori dovele su do toga da se danas zdravstvene usluge dominantno pružaju na sekunadarnom i posebno tercijarnom nivou (Klinički centar) što ne samo da znatno poskupljuje cijenu zdravstvene usluge već i sistem stvara nedostupnim, neefikasnim i podložnim korupciji, saopštio je danas izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić.

On tvrdi da je zdravstveni sistem u zemlji loše organizovan i da primarni sistem zdravstva ne obavlja svoju ulogu.

Osvrnuo se i na kako kaže „paradoksalan“ podatak da je, prema analizi Fonda za zdravstveno osiguranje o obimu rada i korišćenja kapaciteta Kliničkog centra i opštih bolnica, preko 30 odsto (697 kreveta) posteljenog fonda nije bilo iskorišćeno u 2017. godini.

„Zdravstveni sistem u Crnoj Gori funkcioniše po principu protočnog bojlera jer je primarni sistem zdravstvne zaštite sveden na ulogu „štancovanja“ uputa za sekundarni i tercijalni nivo. Paradoksalno zvuči podatak da je prazno 697 kreveta, a da pojedine opšte bolnice i klinike u sklopu Kliničkog centra ne primaju pacijente… Uz to veliki je period čekanja  za pojedine medicinske intervencije a i ogromne su liste čekanja na pojedinim klinikama KC“, ističe Mikić.

Tvrdi da zdravstveni sistem ne može biti dobar ako se 50% svih bolničkih pregleda i više od 60% operacija  u državi obavi u Kliničkom centru Crne Gore dok je poražavajuće da se u Kliničkom centru prosječno dnevno obavi više od 58 operacija, a u pojedinim opštim bolnicama manje od tri.

„Građanski pokret URA je u januaru 2018. godine predstavio program reforme sistema zdravstva pod nazivom „Zdravstvo za sve“. Efikasan i kvalitetan zdravstveni sistem se obezbjeđuje adekvatnom organizacijom i podjelom svih nivo sistema: primarnog, sekundarnog, terciralnog, dopunjavnajem kapaciteta između nivoa, kao i usvajanjem i poštovanjem jedinstvene medicinske doktrine. Neophodno je stvoriti uslove da se u prvoj fazi oko 70% ukupne zdravstvene zaštite sprovodi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti“, navodi Mikić.

Dodaje da bi država trebala da više sredstava izdvaja za zdravstvo ali i da krene u projekat rekonstrukcija postojećeg Kliničkog centra i izgradanje II bloka Kliničkog centra sa većim smještajnim kapacitetima i novim operacionim salama za najsloženije zdravstvene programe.

„Osim toga potrebno je što hitnije krenuti u proces kadrovske i tehnološke obnove bolnica sekundarnog nivoga, odnosno napraviti strategiju kadrovskog popunjavanja bolnica sekundarnog nivoa kako bi mogle pružiti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. U cilju rasterećenja Kliničkog centra Crne Gore i promjene poraznih brojki koje je pokazala analiza Fonda za zdravstveno osiguranje o obimu rada i korišćenju bolničkih kapaciteta neophodno je uspostaviti i standardizovati jedinice za gastroenterologiju i patologiju u regionalnim bolnicama“, zaključuje Mikić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.