SDP: Tražimo smanjenje cijena goriva
Foto: SDP

SDP: Tražimo smanjenje cijena goriva

Klub poslanika SDP-a danas će predati u proceduru predlog Zakona kojim se smanjuju akcize na gorivo, jer se radi o pogrešnom potezu Vlade i resornog ministarstva.

Poslanica SDP dr Draginja Vuksanović naznačila je da je Crna Gora u toliko teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj sebi ne smije dozvoliti greške poput katastrofalne akcizne politike koju Vlada vodi u posljednje vrijeme. 

"I pored svih upozorenja koje su dolazila najčešće iz stručne javnosti i naše partije da se ne povećaju akcize naglo i preko realne kupovne moći građana, Vlada i resorno ministarstvo su tvrdoglavo odbijali da vide ono što je od samog starta bilo očigledno, preveliki nameti će opteretiti privredu i građane. 

Zbog toga će, kako je kazala, Klub poslanika SDP-a danas predati u proceduru predlog Zakona kojim se smanjuju akcize na gorivo, jer se radi o pogrešnom potezu Vlade i resornog ministarstva. 

"Očigledno da su cijene goriva na pumpama previsoke upravo zahvaljujući vladinim porezima koji čine do 55% u cijeni goriva. Tako država na rezervoar goriva od 75 eura uzima skoro 40 eura akciza i poreza, dok je stvarna cijena goriva i marža naftnih kompanija oko 35 eura", kazala je Vuksanović.

Naglasila je da to dovodi do povećanja cijena onih proizvoda u kojima je bitna stavka gorivo, pa su tako taksi prevoznici već krenuli u povećanje, a ima najava da će se to uraditi u još nekim privrednim granama.

Portparol SDP-a Mirko Stanić je naglasio da gorivo predstavlja jedan od glavnih inputa u cijeni većine proizvoda i usluga u Crnoj Gori i od rasta njegove cijene zavisi i rast većine drugih cijena.

"Tako već sada poslije najnovijeg udara na džepove građana imamo situaciju da su se pojedine kompanije iz oblasti prevoza odlučile da povećaju cijene svojih usluga, a vjerujemo da će do kraja mjeseca to uraditi i u nekim drugim sektorima. Koliko je cijena goriva velika u ovom momentu nek posluži i podatak od 19 jula 2009-te godine, koja nije bila predavno. Na taj dan, litar dizela je koštao 82 centa, a litar benzina 95 centi. E sad zamislite koliko je bilo lakše privrednicima u tim uslovima, nego što im je danas kad su te cijene preko 50 odsto veće. Danas u cijeni litra goriva država uzima 54 odsto do 58,3 odsto, što znači da u litru benzina od 1,41 akciza isnosi 57 centi, a PDV 25, a samo gorivo 59 centi", istakao je Stanić.

On je podsjetio da građani Crne Gore danas plaćaju jednu od najskupljih cijena goriva u regiji i to u kontinuitetu, a ove godine je Vlada Crne Gore svojim odlukama 2 puta povećala cijene. Prvo uvođenjem povećanjem akciza za devet centi, a onda i za dva centa zbog povećanja PDV-a na taj iznos.

"Cilj nam je da zaštitimo interese i standard građana, kojima je Vlada dobra ove godine zavukla ruku u džep, povećanjem akciza na gorivo, bezalkoholna pića i duvan, povećanje PDV-a i niz drugih mjera. Ukoliko žele da urade nešto dobro za građane, nek podrže naš predlog o akcizama na gorivo. Takođe, ukoliko im je cilj da povećaju standard 80.000 radnika i stotina hiljada članova njihovih porodica, nek podrže predlog SDP-a i sindikata o povećanju minimalne zarade sa 193 na 250 eura, čime bi se napunio budžet", zaključio je Stanić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.