Za nauku i inovacije za našu regiju očekuju tri milijarde

Za nauku i inovacije za našu regiju očekuju tri milijarde

Resorni ministri za nauku i inovacije šest država Zapadnog Balkana zatražili su da se iz programa Evropske komisije za finansiranje istraživanja i inovacija – Horizont Evropa, od opredijeljenih 100 milijardi eura, za naš region izdvoji tri odsto, odnosno tri milijarde, kako bi se smanjio jaz na polju istraživanja i inovacija sa Evropskom unijom.

To su, kako je saopšteno iz Regionalnog savjeta za saradnju, a prenose agencije iz regiona, ministarstva nauke šest zemalja predložila u inicijalnoj izjavi uoči usvajanja ovog programa, a shodno zaključcima sastanka Radne grupe Zapadnog Balkana za istraživanja i razvoj.

"Ne dovodeći u pitanje kriterijume izvrsnosti u odabiru svih projekata za Horizont Evropa, tražimo da ulaganja u istraživanja i inovacije budu ravnomjerno geografski raspoređena širom Evrope, uključujući Zapadni Balkan, kao regiju u procesu pristupanja. Da bi se pomoglo u ispunjavanju obećanja o „dijeljenju izvrsnosti“, tražimo da se za ovaj instrument izdvoji tri odsto, piše u inicijalnoj izjavi ministara Zapadnog Balkana. Istakli su da se jaz u istraživanjima i inovacijama između Evropske unije i Zapadnog Balkana i dalje povećava. Time bi se doprinijelo zatvaranju ekonomske podjele Zapadnog Balkana i Evropske unije i osiguralo da region bude spreman da se suoči s pritiscima konkurentnosti koje nosi članstvo u Uniji", navedeno je u izjavi.

Ističe se da su ekonomije Zapadnog Balkana suočene sa problemom nedovoljnih kapaciteta za ravnopravno nadmetanje sa državama članicama Evropske unije koje imaju veće, dobro finansirane i sjajne istraživačke sisteme.

"Cilj programa Horizont Evropa je jačanje naučne i tehnološke baze Evropske unije tokom sedmogodišnjeg perioda, odnosno od 2021. do 2027, kako bi se podstakao razvoj inovacijskih kapaciteta i konkurentnosti i otvaranje radnih mjesta u Evropi, ispunili prioriteti građana i održao evropski socio-ekonomski model i vrijednosti", istaknuto je u saopštenju Regionalnog savjeta za saradnju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.