Najčešći falsifikati od 20 i 50 eura
Ilustracija

Podaci CBCG

Najčešći falsifikati od 20 i 50 eura

Centralna banka Crne Gore (CBCG) je u prvih pola godine obradila ukupno 169 falsifikovanih novčanica, saopštila je vrhovna monetarna institucija.

Od te količine, 165 je novčanica eura, tri su falsifikati američkog, a jedan australijskog dolara.

“U prvoj polovini godine najviše je obrađeno falsifikata novčanica eura, i to u apoenima od 50 eura, ukupno 77 komada, a zatim u apoenima od 20 eura, 45 komada”, precizirali su za Dnevne novine iz CBCG.

Najveći broj otkrivenih falsifikata prijavile su poslovne banake i Uprava policije.

Provjera CBCG je provjeru podobnosti i autentičnosti euro novčanica i kovanog novca definisala Odlukom o provjeri podobnosti i autentičnosti i vraćanju u opticaj euro novčanica i kovanog novca.

Kada je riječ o oštećenom novcu, u prva dva kvartala razmijenjeno je oko 2.000 komada takvih novčanica i kovanog novca.

“Najčešće se mijenjaju ostećene novčanice u apoenima od 50 i 100 eura” kazali su iz CBCG, dodajući da isključivo rade zamjenu euro oštećenih novčanica.

Nepodoban novac zamjenjuje se u slučajevima kada je prijavljeno više od 50 odsto euro novčanice, a troškove zamjene snosi CBCG.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.