Vuković:Preko 90% vune kao sekundarne sirovine u Crnoj Gori se uništava (FOTO)
Radivoje Vuković

Neadekvatno skladištenje vune

Vuković:Preko 90% vune kao sekundarne sirovine u Crnoj Gori se uništava (FOTO)

Poražavajuća je činjenica da se preko 90% vune kao sekundarne sirovine u Crnoj Gori spaljuje ili na drugi način uništava. To je ne samo ekonomska, već i ekološka šteta, jer se nestručnim i neadekvatnim skladištenjem vune uništava životna sredina usljed ispuštanja toksičnih materija, kazao je Radivoje Vuković, predsjednik IO Demokrata Šavnik.

"Slika u prilogu jasno govori kakav odnos aktuelna lokalna vlast ima prema poljoprivrednicima i uopšte prema svim građanima Šavnika. Ovakvo zdanje, osim što odslikava nebrigu lokalne samouprave šalje i ružnu sliku o gradu, za one koji su samo u posjeti Šavniku, jer govori: ,,Ovdje nema napretka, ni budućnosti..” Ovo na slici više liči na divlju deponiju, nego na pravilno i stručno skladištenje ovog vrijednog resursa. Umjesto da vuna, kao značajan prirodni resurs, bude iskorišćena na pravi način u proizvodnji, ona u Šavniku prijeti, ako već nije, da postane ekološki problem", kazao je Vuković.

Trenutnostanje

Foto: Demokratska Crna Gora

Kako je naveo, kada je u pitanju ekonomski razvoj, mogućnosti vune su brojne, jer se ista može iskoristiti u preduzetništvu i za ručni rad, za proizvodnju suvenira, odjevnih predmeta i obuće od vune, a poznata je i mogućnost primjene vune u građevinarstvu kao izolacionog materijala. Dakle, kako on kaže, nedvosmisleno je jasno da je jedan od problema sa kojima se susreće opština Šavnik i masovno uništavanje vune.

"Ipak, sa našim Programom i ljudima dolazi i vjera u napredak. Vjera zbog toga što mi ne robujemo zabludama da se ništa ne može uraditi, jer može mnogo, samo treba mudro raditi i zasukati rukave. Mi smo dužni da ostvarimo napredak. Moramo to zbog naših roditelja, nas samih, zbog etike i fer odnosa prema životnoj sredini, a najviše zbog naših najmlađih i generacija koje će naslijediti zemlju", smatra Vuković.

Istče da jedno od rješenja jeste da se uvaži iskustvo planinskih opština Austrije i Švajcarske gdje se male opštine i sela udružuju radi valorizacije ovog resursa. Dakle, na osnovu međuopštinske saradnje durmitorskih i drugih sjevernih opština i kroz javno - privatno partnerstvo kreirati model klastera koji bi rezultirao, između ostalog, i otkupnim centrom za vunu, kako bi se dalje plasirala i organizovala njena prerada.

"Klaster, kao lokalna geografska koncetracija u ovoj oblasti ima puno opravdanje sa obzirom da se samo na teritoriji naše opštine uzgaja preko 7000 grla i postoje veliki potencijali za budući dinamičan razvoj ovčarstva. Takvo poslovno organizovanje bi omogućilo, osim sigurnog otkupa i prenosa poslovnih ideja, i da se vuna koja nije pogodna za preradu u tekstilnoj industriji može koristiti i kao izolacija u građevinarstvu, (što inače Švajcarska, Austrija, Australija i Njemačka decenijama uspješno praktikuju) ili se koristi za punjenje jastuka i dušeka", zaključio je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.