Aleksis Cipras tužio policiju i izgubio na sudu
Aleksis Cipras

"Ni po babu, ni po stričevima"

Aleksis Cipras tužio policiju i izgubio na sudu

Premijer Grčke Aleksis Cipras je izgubio sudski postupak u kojem je tužio policiju zbog rasturanja antivladinih demonstracija u Atini jula 2011. godine, u kojima je učestvovao kao predsjednik tada opozicione stranke SIRIZA, objavljeno je danas u Atini.

Na kraju postupka Vrhovni sud kojem je slučaj povjeren zbog težine optužbi, odlučio je da nema osnova da se prihvati Ciprasov stav da se jedinica interventne policije ponašala "kriminalno", da su policajci povrijedili dužnost i da su svojom akcijom, suzavcem i šok-bombama izazvali teške povrede demonstranata kojima su potom odbili da pomognu da dobiju medicinsku pomoć, iako im je to dužnost, prenosi Beta.

Za sve to Cipras i grupa građana su u združenom postupku optužili 18 policajaca-komandira koji su bili na mjestu održavanja demonstracija, kao i čitavu komandu policije.

Suđenje je poslije nekoliko odlaganja počelo tek više od šest godina kasnije, oktobra 2017. godine, a završeno je poslije 14 ročišta na kojima su svjedočili i ljekari, i drugi učesnici demonstracija.

Sindikalno Udruženje policijskih službenika je u saopštenju pozdravilo oslobađajuću presudu i zahvalilo pravosuđu što je odlučilo "ni po babu, ni po stričevima".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.