Otkriveno još 10 Jupiterovih satelita
Foto: Ilustracija

Najnovije istraživanje

Otkriveno još 10 Jupiterovih satelita

Astronomi i dalje otkrivaju mjesece oko Jupitera, a u najnovijem pokušaju uočili su ih 10, čime je ukupan broj prirodnih satelita u orbiti ove planete povećan na 79.

"Nijesmo odmah shvatili o čemu se radi. Bila je potrebna čitava godina da bismo utvrdili kakvi su to objekti", kaže Skot Šepard iz Karnegijevog instituta za nauku u Vašingtonu, koji je predvodio astronomski tim, prenosi AP. 

Jupiterovi mjeseci nijesu ranije primijećeni jer su majušni, a astronomi nijesu znali da li su to zaista mjeseci ili, pak, asterodi koji prolaze pored te džinovske gasovite planete. Danas je potvrđeno da su, kako se ispostavilo, svih 10 tijela zaista mjeseci, prenosi Tanjug. 

Astronom Garet Vilijams iz Centra za male planete Međunarodne astronomske unije smatra da Jupiter možda ima čak još mjeseca oko sebe, ali su oni mali pa se ne vide. 

"Samo ih nijesmo dovoljno osmatrali", kaže Vilijams, koji je pomogao u potvrđivanju orbita mjeseca. 

Naučnici su mišljenja da Jupiter djeluje kao vakuum, usisavajući sve što se oko njega nađe, a mjeseci su, zapravo - ostaci. 

Za najnovije otkriće i njegovu potvrdu korišćeni su teleskopi u Čileu, na Havajima i u Arizoni. 

Okružen sa 79 mjeseca, od kojih je Galileo Galilej otkrio četiri najveća 1610. godine, Jupiter je planeta sa najviše takvih tijela oko sebe u našem solarnom sistemu, a slijede Saturn sa 61, Uran sa 27 i Neptun sa 14. 

Mars ima dva mjeseca, Zemlja jedan, dok Merkur i Venera nemaju nijedan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.