S' jeseni u proteste
Srđan Vukadinović

Kad ne uspije prvi put neće ni poslije

S' jeseni u proteste

Štošta se događa na crnogorskoj političkoj sceni iako se na prvi pogled ne bi tako reklo. Nude se i kuju planovi za prevazilaženje političke krize, pripremaju se ad hok odbori, predlažu izmjene zakona. Traži povjerenje u izborni proces.

Ipak, istorija se ponavlja. Sa jeseni izgleda opet ulazimo u proteste. Njih opet najavljuje Demokratski Front.

"Demokratski Front očigledno promišlja strateške poteze koje bi trebalo odigrati da bi se zadržala pozicija na političkoj sceni. Tome se može pripisati i najava jesenjih protesta. Ali, poznato je u političkoj teoriji da ono što nije ni prvi put dalo rezultat, neće ni poslije. Ne bi se dogodila 89-a da su se tada protesti ponavljali niti bi se dogodio peti oktobar u Srbiji da se sa protestom otišlo u četrnaesti ili petnaesti oktobar“, kaže za Kodex politički analitičar Srđan Vukadinović.

Jesenji politički protesti u Crnoj Gori nijesu neka novost, niti se pak prvi put najavljuju. Crnogorska opozicija je često protestovala s’ jeseni ali njeni protesti nijesu davali zadovoljavajući rezultat. Baš kao što nije ni prvi put da crnogorska opozicija bojkotuje rad Parlamenta a da taj bojkot ne da zadovoljavajući rezultat. Iako je vječito vraćanje istog fundament Ničeove filozofije, Srđan Vukadinović smatra da Demokratski Front vraćanju protestima pravi političku grešku.

"Mislim da takvim djelovanjem Demokratski Front gubi svoje pristalice. Sada se glasovi Demokratskog Fronta prelivaju Demokratama koje stvari očigledno rade pametnije iako su ostali u bojkotu rada Parlamenta. Mada, vjerujem da će i taj bojkot okončati“, ubijeđen je politički analitičar Srđan Vukadinović.

Upravo zbog takve situacije na političkoj sceni, Demokratski Front bi trebalo da razmisli o novim metodama političke borbe, smatra Vukadinović. Ubijeđen je da bi eventualni protesti Demokratskog Fronta koji bi se mogli dogoditi na jesen prije služili da povrate poziciju tog saveza u opozicionom biračkom tijelu nego što bi bili okenuti eventualnoj promjeni vlasti.

"Zato bi Demokratski Front morao da razmisli i o nekim novim metodama koje bi uključio u svoju politiku borbu jer bi eventualan neuspjeh protesta mogao da ih u potpunosti marginalizuje na političkoj sceni“, kaže za Kodex politički analitičar Srđan Vukadinović.

Da podsjetimo, priču o još jednim jesenjim protestima pokrenuo je prvi predsjednik Demokratske Narodne Partije Milan Knežević, čim se u politički život vratio sa odsluženja zatvorske kazne na koju je bio osuđen zbog napada na službeno lice. Proteste, i potrebu za njima, pravda institucionalnim progonom Demokratskog Fronta čijih je nekoliko poslanika trenutno aktivno u sudskim procesima. Ako se izuzme suđenje nekolicini poslanika DFa za incidente u skupštinskom holu, dva druga procesa imaju mnogo veću težinu.

Prvi je suđenje za pokušaj državnog udara gdje su na optuženičkoj klupi i lider DNPa Milan Knežević ali i lider NOVE Andrija Mandić. I dok taj proces uvelike traje, proces lideru Pokreta za Promjene tek treba da počne. Upravo će od odnosa državnih institucija prema Nebojši Medojeviću, odnosno eventualnog oduzimanja imuniteta u Parlamentu i dozvole za njegov pritvor, zavisiti da li ćemo s’ jeseni u proteste. 
      

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.