Vino i kokteli ipak štete najvećem ljudskom organu
ilustracija

Doktorka otkrila

Vino i kokteli ipak štete najvećem ljudskom organu

Da li ste znali da alkohol može da se rangira po štetnosti na kožu ljudi? Crno vino tradicionalno važi za najmanje štetno po opšte zdravlje, ali da li je tako kada je u pitanju koža?

Doktorka Izabel Šarkara objasnila je da konzumiranje alkohola utiče na našu kožu, te da, prema listi koju je ona sastavila, ovom najvećem ljudskom organu najmanje štete žestoka pića. Poručuje da su za kožu najštetniji crno vino i kokteli, prenosi 24sata.

Čista destilovana pića (votka, džin i tekila)

Doktorka kaže da čist alkohol sadrži najmanje aditiva zbog čega se najbrže kreće kroz tijelo, odnosno brže ga napušta.

"Votka od krompira koja ne sadrži žitarice će se najbrže kretati kroz organizam", pojašnjava ona.

Viski i rum

Čisti likeri, rum i viski takođe nemaju aditive. Međutim, ta pića sadrže kongenere - sastojak u alkoholu koji nastaje kao rezultat procesa fermentacije. Baš to može da pogorša mamurluk i doprinese bržem starenju kože.

Pivo

Pivo sadrži so, koja definitivno ne pomaže koži. Doktorka Šarkar, međutim, ukazuje da čovjek količinski popije manje piva nego koktela, pa dodaje da je to manja šteta za kožu.

Bijelo vino

Bijelo vino sadrži so i šećer, što može da prouzrokuje podbulost. Međutim ne sadrži antioksidanse koje sadrži crno vino.

Crno vino

Vino je najopasnije piće za kožu. Premda crno ima određena blagotvorna dejstva, jer sadrži antioksidanse, može da bude štetno ako neko pati od rozace, hronične upalne bolesti, koju karakteriše crvenilo lica. Antioksidansi čine crno vino najmanje štetnim za opšte zdravlje, ali kad je nefiltrirano onda naša jetra i bubrezi moraju puno da rade da ga obrade. Crno vino uzrokuje crvenilo i nadutost kože, pa ga izbjegavajte u velikim količinama.

Kokteli

Kokteli sadrže dosta šećera, što uzrokuje upale, a to povećava oštećenje ćelija i onda nastaju akne. Ta pića mogu izazvati "šećerni mamurluk", podočnjake i podbulost. Najgori koktel za kožu je margarita, jer sadrži i so i šećer, kaže ova doktorka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.