NVO Prijatelji životinja Podgorica: Na deponiji veliki broj napuštenih pasa i leševa životinja
Foto: NVO Prijatelji životinja Podgorica

NVO Prijatelji životinja Podgorica: Na deponiji veliki broj napuštenih pasa i leševa životinja

NVO "Prijatelji životinja Podgorica" uputila je dopis lokalnoj samoupravi Rožaja, a povodom informacija koje su dostavljene toj organizaciji od strane građana i turista, da se nedaleko od Rožaja prema granici (oko 5 km.), na improvizovanoj deponiji smeća nalazi veliki broj napuštenih pasa, o kojima niko ne brine.

"Ima puno bolesnih, povrijeđenih pasa, skotnih kuja i štenaca. Takođe, na tom mjestu se nalazi i veliki broj leševa pasa, koji su uginuli zbog gladi, bolesti ili od udara automobila, jer stalno izlaze na magistralni put. S obzirom na činjenicu da je svaka lokalna samouprava dužna da vodi brigu o napuštenim životinjama, apelujemo prije svega na nadležne službe rožajske lokalne samouprave, ali i na sve relevantne državne institucije da hitno preduzmu nešto i da u najkraćem mogućem roku riješe ovaj problem", navodi se u saopštenju NVO "Prijatelji životinja Podgorica".

ROAJE2

Foto: NVO Prijatelji životinja Podgorica

Iz ove NVO su istakli da "pored toga što je riječ o nebrizi lokalne samouprave prema napuštenim životinjama i radi se o ozbiljnom kršenju Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja".

"U ovom slučaju može doći (ukoliko već nije) i do ekološke katastrofe, s obzirom na veliki broj bolesnih pasa, te ogroman broj leševa. Podsjećamo, sporna lokacija se nalazi tik uz magistralni put, kojim svakodnevno prolaze turisti, pa je ovo prva slika koja ih dočeka kada uđu u Crnu Goru, koja važi za ekološku državu.

Podsjećamo da je Zakonom o dobrobiti i zaštiti životinja propisano da svaka opština u Crnoj Gori mora najkasnije do 2011. godine imati sklonište za napuštene životinje, međutim većina njih to nije ispoštovala, a među njima je i rožajska opština", kažu iz NVO.

Oni su upozorili predstavnike lokalne samouprave da su u obavezi da sve pse uklone na bezbjedno mjesto, te da su u obavezi da povrijeđenima i bolesnima pruže odgovarajuću veterinarsku pomoć.

"Upozoravamo ih da nipošto ne krenu da truju ili ubijaju pse, kako bi se na taj način riješili njih, jer smo u saznanju da je u prethodnom periodu bilo i takvih slučajeva", zaključuje se u dopisu NVO "Prijatelji životinja Podgorica".



 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.