Krivokapić: Usvajanje deklaracije crnogorskog i Evropskog parlamenta bez konsenzusa korak unazad
Ranko Krivokapić, foto:AA

Krivokapić: Usvajanje deklaracije crnogorskog i Evropskog parlamenta bez konsenzusa korak unazad

Po prvi put u nezavisnoj Crnoj Gori deklaracija crnogorskog i Evropskog parlamenta u Skupštini Crne Gore usvojena je bez konsenzusa, i to predstavlja korak unazad, poručio je danas lider SDP-a Ranko Krivokapić.

U Podgorici je danas završen sastanak Parlamentarnog odbora Evropske unije (EU) i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP). 

Članovi POSP-a su razgovarali o stanju pristupnih pregovora i odnosima između EU i Crne Gore, ulozi Skupštine u jačanju demokratskih procesa i izbornoj reformi, vladavini prava, reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije. 

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić istakao je da poslije više decenija kontinuiteta i saradnje s EP, prvi put se, u ovom sazivu, dešava da nema konsenzusa oko deklaracije između vlasti i opozicije. 

On je kazao da je napuštena tekovina dostignuća da je crnogorski parlament sve dosadašnje deklaracije usvajao konsenzusom svih poslanika koji idu u Brisel, ili kada njihove kolege iz EP dolaze u Crnu Goru. 

"To je korak unazad, ali ono što mogu da konstatujem sa zadovoljstvom da su evropski parlamentarci podržali četiri amandmana u cjelosti i jedan djelimično, koje je predložio SDP", istakao je Krivokapić. 

2018071723150306935733538Web

Ranko Krivokapić, foto:AA

Prema njegovim riječima, iako su poslanici SDP-a bili usamljeni u parlamentu kao opozicionari, dobili su podršku za ključne oblasti politike Crne Gore u evropskim integracijama. 

U tim amandmanima se, pojasnio je Krivokapić, konstatuje obračun s nevladinim sektorom i s kritičarima vlasti, a takođe se konstatuju i nezakonite smjene u javnom servisu. 

"I, što je ne manje važno, uvažavaju se stavovi opozicije oko izbora 2016. i pokazuje i poštuje stav SDP-a o nepovjerenju u Agenciju za sprječavanje korupcije, Ustavni sud i Državnu izbornu komisiju kao dio izbornog sistema", dodao je Krivokapić. 

On je rekao da su u SDP-u zadovoljni što su evropski parlamentarci podržali njihove amandmane. 

"Nažalost, kolege iz vlasti nijesu imale sluha i nijesmo došli do konsenzusa, a ni do onoga što su evropski parlamentarci htjeli da vide njihovom jednoglasnom podrškom u završnoj deklaraciji", kazao je Krivokapić. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.