Kurumbašev: Opozicija da se vrati u parlament; Brajović: Radna grupa na jesen
Kurumbašev i Brajović, foto: AA

Akcenat na vladavinu prava i ostvarenju rezultata u poglavljima 23 i 24

Kurumbašev: Opozicija da se vrati u parlament; Brajović: Radna grupa na jesen

Šef delegacije Evropskog parlamenta, čiji poslanici borave u Crnoj Gori, Peter Kurumbašev, poručio je danas da je ta institucija čvrsto opredijeljena da pomaže Crnoj Gori na njenom evropskom putu, sa posebnim akcentom na vladavinu prava i ostvarenju rezultata u poglavljima 23 i 24.

U Podgorici je danas završen sastanak Parlamentarnog odbora Evropske unije (EU) i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP). 

Članovi POSP-a su razgovarali o stanju pristupnih pregovora i odnosima između EU i Crne Gore, ulozi Skupštine u jačanju demokratskih procesa i izbornoj reformi, vladavini prava, reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije. 

Kurumbašev je nakon sastanka istakao da su rezultati koji se ostvaruju u poglavljima 23 i 24 presudni za dinamiku daljeg pristupanja. 

"Veoma pozitivan signal jeste taj što je POSP donio zajedničku deklaraciju i zajedničke preporuke uz konstataciju dobrog napretka da se postepeno vraćaju članovi opozicije u parlament“, kazao je Kurumbašev, javlja Anadolija.

On je rekao da su članovi delegacije oba parlamenta su vodili otvoreni dijalog i konstruktivnu diskusiju. 

"Snažno podstičemo predstavnike opozicije da se vrate u parlament, jer nema boljeg mjesta u kom možete voditi konstruktivan dijalog kao što je skupština“, kazao je Kurumbašev. 

2018071723150274835733074Web

Foto:AA

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović kazao je da je i u zajedničkoj deklaraciji, koja je danas usvojena, pohvaljeno formiranje skupštinskog odbora za izmjenu izbornog zakonodavstva u parlamentu. 

"Ali, to je radna grupa u parlamentu. Mi poštujemo institucije ove države, i samo u parlamentu se može voditi taj dijalog“, rekao je Brajović. 

On je kazao da će radna grupa svakako biti formirana, i da će to biti „negdje tokom jesenjeg zasjedanja“. 

"O tome ćemo se dogovoriti na kolegijumu, sa poslanicima, i prije svega ću voditi računa šta o tome misle poslanici koji aktivno rade, a želio bih da se i ostali što prije vrate“, naveo je Brajović. 

On je ocijenio da sastanak POSP-a pokazao važnost intezivnog dijaloga sa evropskim partnerima. Kako je kazao, razmatrane su teme koje su vrlo značajne za budućnost Crne Gore, sa akcentom na pristupni put i napredak u svim oblastima od interesa za crnogorsko društvo. 

"Imali smo intezivnije učešće opozicije na ovom sastanku POSP-a, a građani su takođe imali direktan prenos tokom rada POSP, jer je ovo najtransparentniji parlament“, rekao je Brajović. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.