U četvrtak novi protest bivših korisnica naknada za troje i više djece

U 13 časova ispred Skupštine

U četvrtak novi protest bivših korisnica naknada za troje i više djece

Korisnice naknada za majke troje i više djece u Crnoj Gori, kojima je to pravo ukinuto, najavile su da će u četvrtak održati novi protest ispred Skupštine Crne Gore.

Predstavnica korisnica naknada, Željka Savković, kazala je da "majke neće ispustiti iz ruku ono što im je Ustavom bilo omogućeno“, i da će 22 hiljade žena braniti svoje doživotno stečeno pravo. 

Ona je, komentarišući predlog Vlade da se pravo na naknade vrati majkama koje su bile u radnom odnosu na određeno, a kojih ima oko 800, kazala da kategorizaciju neće dozvoliti. 

"Nema kategorizacije, bilo da se radi o majkama koje su bile u radnom odnosu prije ostvarivanja tog prava, o onima koje su na Zavodu za zapošljavanje ili su bile korisnice penzija“, rekla je Savković. 

Tomislava Vučeljić, jedna od majki kojima je ukinuta naknada, pozvala je građane da ih podrže na narednom protestu. 

"U firmi u kojoj sam radila devedesetih godina ostala sam tehnološki višak, trenutno sam na birou, a 193 eura naknade bile su mi jedini izvor primanja“, kazala je Vučeljić.

Protest u četvrtak počeće u 13 časova.

Naknade za majke troje i više djece počele su da se isplaćuju 1. januara 2016. godine. Iznos naknada iznosio je 336 eura za majke koje su imale minimum 25 godina radnog staža, odnosno 192 eura za majke koje su na birou rada provele minimum 15 godina.

Odlukom Vlade, naknade su 1. januara 2017. godine umanjene na 264 eura, odnosno 144 eura, nakon čega su u junu iste godine naknade ukinute. Oko 22.000 žena bile su korisnice ovih naknada.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.